ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντίσταση στην υποβάθμιση, ο δρόμος της κοινής πάλης
Κυριακή 6 Μάη 2001

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο - απάτη για τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, που στην ουσία υποβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Το εν λόγω νομοσχέδιο έφερε στην επιφάνεια την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεκινήσει στη χώρα μας την εφαρμογή των αποφάσεων της Μπολόνια και γενικά να προωθήσει και στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση ρυθμίσεις, σύμφωνα με το λεγόμενο μοντέλο «σύγκλισης» των ευρωπαϊκών συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

Ολο αυτό το εγχείρημα οδηγεί στην υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, των πτυχίων και συνολικά της Ανώτατης Παιδείας, με σκοπό την εναρμόνισή της με τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις που συντελούνται στην καπιταλιστική οικονομία, στην παραγωγή και τις εργασιακές σχέσεις. Στόχος είναι η δημιουργία μιας «στρατιάς» αποφοίτων που θα έχουν την ψευδαίσθηση πανεπιστημιακής μόρφωσης, αλλά στην ουσία θα αποτελούν απλά καταρτισμένο και άρα αναλώσιμο και υποταγμένο στην εκάστοτε εργοδοσία, εργατικό δυναμικό.

Και σ' αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να κάνει τα πρώτα βήματα, καθώς στην επικείμενη αυτόν το μήνα Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας, που θα γίνει στην Πράγα, πρέπει να παρουσιάσει «έργο». Ο σκοπός της συνόδου της Πράγας είναι ακριβώς αυτός. Να ελέγξει πόσο έχουν προχωρήσει οι αλλαγές, των οποίων το τελικό χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι το 2010. Ετσι, παρά τις έντονες αντιδράσεις απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και αυτό κάνει.

Απέναντι σ' αυτά, όμως, υπάρχει και η απάντηση. Οι φοιτητές κατεβαίνουν για άλλη μια φορά στο δρόμο την Τετάρτη 9/5 και τους στηρίζουν οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Επίσης η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Αθήνας έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθούν οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, εάν το νομοσχέδιο κατατεθεί ως έχει στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ ήδη έχουν καταθέσει τις παραιτήσεις τους τρία μέλη της Συγκλήτου. Επίσης, η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος, μόλις το νομοσχέδιο προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Ταυτόχρονα, τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική φέρνουν αντίθετους και τους καθηγητές των ΤΕΙ, που αρχικά ήταν ένθερμοι υποστηριχτές της.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν για άλλη μια φορά και φέρνουν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα της κοινής συντονισμένης πάλης για τη συγκρότηση Δημόσιας και Δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η πρόταση αυτή κερδίζει έδαφος σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και μπορεί να γίνει και συνολικότερα λαϊκή απαίτηση.

Το ΚΚΕ και η πρότασή του

Θυμίζουμε εδώ ότι το ΚΚΕ, συμβάλλοντας στον προβληματισμό που αναπτύσσεται έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή του στις 22 Απρίλη. Σε αυτό το κείμενο που δίνεται προς συζήτηση πρώτα και κύρια στον εκπαιδευτικό κόσμο, αλλά και πλατιά στο λαό εκτός από τις γενικές κατευθύνσεις μιας φιλολαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής, για τα επείγοντα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προτείνονται οι εξής στόχοι πάλης που πρέπει άμεσα να διεκδικήσει το κίνημα:


Γ.ΣΤΡ