Ερώτηση του ΚΚΕ για το εργοδοτικό έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ

Κι άλλος νεκρός εργάτης, χτες, στο πυρηνελουργείο της ΕΑΣ Λακωνίας

Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013

Eurokinissi

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες βγάζουν το μεροκάματο οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ. Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας αποδεικνύεται θανατηφόρα
Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας για το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, τη Δευτέρα 9/12, κατέθεσε το ΚΚΕ. Νεκρός είναι ο 40χρονος εργάτης Γιώργος Κούτσικος, πατέρας 3 παιδιών, που έπεσε από μεγάλο ύψος σε ώρα εργασίας. Στην Ερώτηση σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη για το ότι οι επιθεωρήσεις εργασίας όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα, δεν κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους, αλλά βάζουν πλάτη για να συγκαλύψουν τις ευθύνες της εργοδοσίας τόσο σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας που δεν παίρνονται όσο και για τα εργατικά ατυχήματα - τραυματισμούς που γίνονται και δεν έρχονται στην επιφάνεια».

Το ΚΚΕ ρωτάει την κυβέρνηση: «Τι μέτρα θα παρθούν για να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους; Τι μέτρα θα πάρει για την κάλυψη των νέων αναγκών της οικογένειας του νεκρού εργάτη; Τι μέτρα θα παρθούν ώστε οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο να εξαλείψουν τους κινδύνους νέων εργατικών ατυχημάτων θανατηφόρων ή μη;». Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει στη νεολαία της περιοχής με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Στο μεταξύ, δεν πρόλαβε να στεγνώσει το αίμα στη ΛΑΡΚΟ, και ένας ακόμα εργαζόμενος έχασε χτες τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο. Πρόκειται για έναν 33χρονο, πατέρα ενός παιδιού, που δούλευε στο Τυποποιητήριο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος Πέτρος Κωστάκος έπεσε σε σιλό με πυρήνα, που τον ρούφηξε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το ασθενοφόρο που πήγε να τον παραλάβει δεν είχε μαζί του γιατρό! Επί τόπου βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Προκλητική ήταν η αντίδραση μερίδας του προσωπικού, που προσπάθησε να απαγορεύσει στο ΠΑΜΕ να πλησιάσει το σημείο του «ατυχήματος», ενεργώντας προφανώς με εντολές της εργοδοσίας. Ανακοίνωση για το νέο εργατικό «ατύχημα» εξέδωσε η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ.