ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Κατάργηση τώρα των δημοτικών τελών για τις φτωχές οικογένειες
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013

Από τη χτεσινή επίσκεψη στον «Κόμβο»
Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης όλων των λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης ή σχετικής φτώχειας ζήτησε, για μια ακόμα φορά, χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επισκεπτόμενος -επικεφαλής κλιμακίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»- τον Κόμβο Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στο σταθμό Λαρίσης (πρ. Φρουραρχείο). Μέτρα όπως κατάργηση των δημοτικών τελών και δωρεάν πρόσβαση σε μια σειρά βασικές δομές του Δήμου.

Στον Κόμβο λαμβάνουν βοήθεια περίπου 4.000 οικογένειες, ένα πακέτο με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, μια φορά το μήνα. Ανθρωποι που το ατομικό εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 7.000 ευρώ ετησίως, το δε οικογενειακό δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Λειτουργεί και Κοινωνικό Φαρμακείο που δίνει δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους ή και σε χαμηλοσυνταξιούχους, εφόσον η Κοινωνική Υπηρεσία κρίνει ότι αδυνατούν να καταβάλουν τη συμμετοχή τους. Τα τρόφιμα και τα άλλα είδη προέρχονται από προσφορές ιδιωτών, σωματείων κ.λπ. Η επίπονη δουλειά που γίνεται καθημερινά εκεί βγαίνει με μόλις δύο μόνιμους υπαλλήλους (η μία μάλιστα στα πρόθυρα συνταξιοδότησης) και συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, έργου ή διαφόρων προγραμμάτων (STAGE, πεντάμηνα του ΟΑΕΔ), όπως και εθελοντές.

Ο Νίκος Σοφιανός, μετά την επίσκεψη στο χώρο και τη συζήτηση με τους αρμόδιους του Κόμβου και εργαζόμενους, δήλωσε σχετικά:

«Οι δήμοι έχουν υποχρέωση να στηρίξουν - όχι χάριν της φιλανθρωπίας του κάθε δημάρχου, αλλά σαν τμήμα του κεντρικού κράτους - τις λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης ή σχετικής φτώχειας. Εδώ στον Κόμβο Αλληλεγγύης έχουν καταγραφεί περίπου 4.000 οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Παίρνουν μια φορά το μήνα μια κούτα με είδη πρώτης ανάγκης.

Δεν υποτιμούμε αυτήν την κίνηση, όμως θεωρούμε πως ουσιαστική ανάσα γι' αυτές τις οικογένειες είναι ο δήμος να προχωρήσει τώρα στην κατάργηση των δημοτικών τελών που ισοδυναμούν με πάνω από το 1/3 του λογαριασμού της ΔΕΗ που πληρώνουν αυτές οι οικογένειες.

Ταυτόχρονα, θα επαναφέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανάγκη ο δήμος να προχωρήσει στην κατάργηση των τελών, στην δωρεάν πρόσβαση όλων αυτών των οικογενειών στις κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες δομές του δήμου.

Θεωρούμε ότι σε αυτές τις συνθήκες, η διεκδίκηση ώστε οι δήμοι να στηρίξουν όλον αυτόν τον κόσμο που βρίσκεται σε συνθήκες φτώχειας, πρέπει να συνδυαστεί με ένα συνολικότερο αγώνα που θα αναδείξει την ευθύνη που έχει η Τοπική Διοίκηση στην εφαρμογή και το πέρασμα αυτής της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ».