18ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Χρήσιμες εμπειρίες και συμπεράσματα για τη συνέχεια
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2013

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ
Στις 13 Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε το 18ο ΠΦΝΦ στο Κίτο του Εκουαδόρ με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων από 88 χώρες του κόσμου.

Το φετινό ΠΦΝΦ διεξάχθηκε κάτω από συνθήκες βαθέματος της διεθνούς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, η οποία προκαλεί όξυνση των προβλημάτων των εργαζόμενων, καθώς και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων παγκοσμίως, δημιουργεί νέα ενδεχόμενα περιφερειακών και γενικευμένων ιμπεριαλιστικών αναμετρήσεων.

Αυτές οι συνθήκες αποτυπώθηκαν στο περιεχόμενο των πολιτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων του φεστιβάλ. Απασχόλησε το πώς το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θα μπορέσει να δώσει πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις, πως θα οργανώσει την πάλη του ενάντια στην ενιαία στρατηγική των καπιταλιστών, που με αφορμή την κρίση και αξιοποιώντας τα αποτελέσματά της διαλύει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαών και φτηναίνει ακόμη περισσότερο τα μεροκάματα, και τι στάση θα κρατήσει μπροστά στα ενδεχόμενα νέων γενικευμένων ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Ζητήματα για τα οποία το ΚΚΕ έχει δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις, οι οποίες αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα και την Απόφαση του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος. Με αυτές τις θέσεις, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ είχε συμβολή στις συζητήσεις του φεστιβάλ μεταφέροντας την πλούσια εμπειρία που αποκόμισε η Οργάνωση πρωτοστατώντας στο πλάι του ΚΚΕ στην πάλη για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, για τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη δουλειά, τη μόρφωση, τη ζωή, στην πάλη για την διαφώτιση της νεολαίας για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης αλλά και για τη διέξοδο υπέρ της εργατικής τάξης και του λαού.

Γύρω από αυτά τα ζητήματα, μέσα στα Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών αλλά και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, δεν μπορεί παρά να αναπτύσσεται διαπάλη, να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις. Αντιπαράθεση που έχει τις ρίζες της τόσο στο χαρακτήρα των Φεστιβάλ ως τόπο συνάντησης οργανώσεων νεολαίας με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όσο και στην επίδραση των εξελίξεων στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.

Για παράδειγμα, δεδομένου και ότι το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στη Λατινική Αμερική, αναπτύχθηκε αντιπαράθεση σε σχέση με το ρόλο των ανερχόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - όπως π.χ. των λεγόμενων BRICS, Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία κ.ά. - και τον ανταγωνισμό τους με τις ΗΠΑ, σε σχέση με το κατά πόσο αυτές οι δυνάμεις και οι μεταξύ τους συμμαχίες αμφισβητούν τον ιμπεριαλισμό, κατά πόσο οι λεγόμενες «αριστερές προοδευτικές» κυβερνήσεις που υπάρχουν σε μία σειρά χώρες αποτελούν την εναλλακτική λύση για τους λαούς.

Η ΚΝΕ και άλλες οργανώσεις ανέδειξαν ότι οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστών, όπως και ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου δεν έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των λαών και της νεολαίας, αλλά με την υπεράσπιση των κερδών των μονοπωλίων. Τονίσαμε ότι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, δε μπορούν να παλεύουν κάτω από ξένη σημαία, να διαλέγουν ιμπεριαλιστές, αλλά ότι αντίθετα πρέπει να οργανώσουν από σήμερα την πάλη τους ενάντια στους καπιταλιστές σε κάθε χώρα και διεθνώς.

Οι αντιπρόσωποι στο 18ο ΠΦΝΦ είχαν εξάλλου την ευκαιρία να γνωρίσουν τις συνθήκες δουλειάς και ζωής στο Εκουαδόρ, μία χώρα που πίσω από τα λόγια για «Επανάσταση των Πολιτών» και για το «Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» βρίσκεται η μαύρη εργασία του 60% των εργαζομένων, οι αμοιβές που ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα είναι μακριά από το να μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Την ίδια περίοδο, τα καθαρά κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και καπιταλιστικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη χώρα πολλαπλασιάστηκαν 2,5 φορές, ενώ ενισχύθηκε και η παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας με αύξηση 5 φορών των κληρικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αντίστοιχη αύξηση 5 φορές είχε και η διακίνηση ναρκωτικών στις νέες ηλικίες, με βάση τα επίσημα κρατικά στοιχεία.

Και αυτό το παράδειγμα αποδεικνύει ότι «εντός των τειχών» του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ανεξάρτητα από το πρόσημο του διαχειριστή ή από το μείγμα διαχείρισης, οι εργαζόμενοι, οι λαοί, έρχονται αντιμέτωποι με τη μιζέρια, τη φτώχεια και την ανεργία.

Ανάγκη η ενίσχυση των δεσμών των Κομμουνιστικών Νεολαιών

Το ΠΦΝΦ αποτελεί πάντα μία καλή ευκαιρία ενίσχυσης των δεσμών, διμερών επαφών και ανταλλαγών απόψεων για την Οργάνωσή μας αλλά και όλες τις οργανώσεις που συμμετέχουν. Στο 18ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ αποτυπώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον οργανώσεων και συντρόφων που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις θέσεις του Κόμματος, την παρέμβαση της ΚΝΕ. Αυτό το ενδιαφέρον οφείλεται στις επεξεργασίες του Κόμματος, στη συμβολή του ΚΚΕ στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο για την ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και τη συγκρότηση διακριτού Κομμουνιστικού Πόλου. Αυτή η συμβολή έχει σαν αποτέλεσμα οργανώσεις νεολαίας να προβληματίζονται, να αποζητούν τις επεξεργασίες του Κόμματος, τις αποφάσεις και τα κείμενα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Χαρακτηριστική για παράδειγμα ήταν η πλούσια κουβέντα που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση γνωριμίας που οργάνωσε το Τμήμα Νεολαίας του κοινωνικοπολιτικού κινήματος «Πατριωτική Πορεία Κολομβίας» (Marcha Patriotica) για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Συνολικότερα, μέσα και από το ίδιο το ΠΦΝΦ αναδείχθηκε η ανάγκη οι Κομμουνιστικές Νεολαίες να αναπτύξουν στενότερους δεσμούς, να ανταλλάζουν συχνότερα απόψεις και πληροφορίες, να οργανώνουν κοινές καμπάνιες και πρωτοβουλίες. Η ανάγκη αυτή αποτυπώθηκε ιδιαίτερα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της φιλοξενούσας ΚΝ Εκουαδόρ για την ανταλλαγή εμπειριών και σύσφιξης δεσμών και στην οποία πήραν μέρος 15 Κομμουνιστικές Νεολαίες από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.


Λευτέρης ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ