ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
"Μπαλώματα" που δεν απαντούν στις ανάγκες για μόνιμο προσωπικό
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Η ανάγκη να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να κάμψουν την καταδρομική και εγκληματική επίθεση που εξαπολύεται και στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, αφήνοντας εκτός δομών δεκάδες χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες και καταστρατηγώντας εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε πριν από μερικές μέρες, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Αφορμή για τη σύσκεψη στάθηκε η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να μπαλώσει τα εκατοντάδες κενά των δομών Ειδικής Αγωγής, προχωρώντας το Γενάρη του 2014 σε 7.200 προσλήψεις ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις στην ουσία εγκαινιάζουν μια νέα κατηγορία ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών και ανακυκλώνουν την ανεργία, καθώς οι εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν με 5μηνες συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση και με τον εξευτελιστικό μισθό των 490 ευρώ.

Πέρα από την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων όμως, καταστρατηγείται και η ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μάλιστα σ' έναν ιδιαίτερο χώρο, όπως αυτός της Ειδικής Αγωγής.

«Απ' τον Οκτώβρη, τώρα τα παιδιά σταμάτησαν να με δαγκώνουν και να μου τραβάνε τα μαλλιά, τώρα άρχισαν να με γνωρίζουν και να με εμπιστεύονται», είπε χαρακτηριστικά η Λίτσα Σούρλα εκπαιδευτικός, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε και τα παιδιά να βρίσκονται με ανθρώπους που κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και οι εργαζόμενοι να προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο!

«Τσακίζουν εργασιακές σχέσεις και τα ειδικά σχολεία», σημείωσε ο Ηλίας Πατίδης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. «Τα σχολεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο ελάχιστο στις απαιτήσεις των ΑμΕΑ», υπογράμμισε ο Σταμάτης Νικολάου, γραμματέας της ΟΛΜΕ, ενώ μεταφέρθηκε εικόνα όπου χορηγοί αλώνουν κυριολεκτικά τις δομές Ειδικής Αγωγής. «Είναι φανερό ότι κυβέρνηση - ΕΕ θέλουν να τελειώνουν με τα δημόσια Ειδικά Σχολεία, με τις δημόσιες μονάδες Ειδικής Αγωγής, γιατί κοστίζουν. Αυτή είναι η περιβόητη στρατηγική της δήθεν ένταξης και αποασυλοποίησης της ΕΕ», τόνισε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις για προστασία και ουσιαστική στήριξη των αναπήρων (2020-12-04 00:00:00.0)
Προϋποθέσεις και στόχοι πάλης για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής (2018-03-31 00:00:00.0)
Λήψη άμεσων μέτρων για την Ειδική Αγωγή (2012-09-20 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις για την «απορρύθμιση» της Ειδικής Αγωγής (2011-04-22 00:00:00.0)
Οχι στον Καιάδα του ανταγωνισμού! (2008-04-18 00:00:00.0)
Κραυγή ντροπής για την κυρίαρχη πολιτική (2008-03-05 00:00:00.0)