ΛΙΒΑΝΟΣ
Σαουδαραβικός «μποναμάς» 3 δισ. δολαρίων σε γαλλικά όπλα
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013

Ο Ολάντ με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντουλάχ
BΗΡΥΤΟΣ - ΡΙΑΝΤ.-- Τρανταχτή απόδειξη της γαλλο-σαουδαραβικής λυκοφιλίας, με στόχο την προώθηση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων Παρισιού και Ριάντ σε Συρία, Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ήταν η ανακοίνωση των σαουδαραβικών αρχών πως θα δώσουν 3 δισ. δολάρια «βοήθεια» στη λιβανέζικη κυβέρνηση προκειμένου να αγοράσει άμεσα γαλλικά όπλα, πυρομαχικά και άλλο σύγχρονο στρατιωτικό υλικό. Συμπτωματικά, ένα 24ωρο μετά την εξέλιξη αυτή, μονάδες του πυροβολικού του Λιβάνου άνοιξαν πυρ, χτες, για πρώτη φορά από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία εδώ και τρία χρόνια, έναντι συριακών πολεμικών αεροσκαφών επειδή παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο.

Η ανακοίνωση της σαουδαραβικής «βοήθειας» έγινε από τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν στη Βηρυτό την Κυριακή, ημέρα συνάντησης του Γάλλου «Σοσιαλιστή» προέδρου Φρανσουά Ολάντ με το Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ στο Ριάντ σε μία ακόμη επίσκεψη του Γάλλου ηγέτη συνοδεία μιας κουστωδίας τεσσάρων υπουργών και 30 επιχειρηματιών, εκπροσώπων κατασκευαστικών εταιρειών και πολεμικών βιομηχανιών.

Στην ατζέντα συνομιλιών κυριάρχησαν (σύμφωνα με πληροφορίες του αραβικού δικτύου «Al Arabiya») οι εξελίξεις σε Συρία, Λίβανο και Ιράν, με εμφανή την προσπάθεια αμφοτέρων ανδρών να βρουν νέους τρόπους και μέσα αφ' ενός για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αφ' ετέρου για να υποβαθμίσουν την επιρροή και το ρόλο του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με πρόσχημα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε αυτές τις επιδιώξεις, συναντώντας στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο πρώτα τον Σύρο αντικαθεστωτικό Αχζμέντ Τζάρμπα και μετά τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, ακριβώς μία μέρα μετά τη δολοφονία του πρώην στενού συνεργάτη του τελευταίου και πρώην υπουργού Οικονομικών Μοχάμεντ Σατάχ στη Βηρυτό. Ο Ολάντ δεν έκρυψε ούτε καν την ικανοποίησή του για το γεγονός πως πλέον η Σαουδική Αραβία έγινε, όπως είπε, «ο υπ' αριθμόν ένας πελάτης της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή» με τον εμπορικό τζίρο αμφοτέρων χωρών να ξεπερνά το 2013 τα 10 δισ. δολάρια.

Πριν αναχωρήσει χτες από τη Σαουδική Αραβία ο Ολάντ έδωσε συνέντευξη στη σαουδαραβική εφημερίδα «Αλ Χαγιάτ», δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον πρώτα από όλα «για την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Λιβάνου», υποστηρίζοντας ότι το Παρίσι «απορρίπτει τις ιδέες όσων βλέπουν εξάπλωση της συριακής κρίσης και σε αυτή τη χώρα», ενώ είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία με παραμονή του προέδρου Ασαντ στην εξουσία».