Στην Ιαπωνία ο Ερντογάν για μπίζνες
Τετάρτη 8 Γενάρη 2014

Ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο Ιάπωνας ομόλογός του στη συνάντηση στο Τόκιο
ΤΟΚΙΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία συζήτησαν στη χτεσινή τους συνάντηση στο Τόκιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να δυναμώσουν τη διμερή συνεργασία στην πυρηνική τεχνολογία, υπογράφοντας γι' αυτό το σκοπό συμφωνία για την ίδρυση επιστημονικού και τεχνολογικού ιδρύματος στην Κωνσταντινούπολη. Επιπλέον, συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθεί η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου που ετοιμάζεται στη Σινώπη της Τουρκίας με τη συμμετοχή της ιαπωνικής Mitsubishi και της γαλλικής Areva.

Μεταξύ άλλων, Τόκιο και Αγκυρα συμφώνησαν να δυναμώσουν και τη μεταξύ τους συνεργασία για κατασκευή μηχανών για άρματα μάχης, με τη δραστηριοποίηση εταιρειών όπως οι Mitshubishi, Fuji, Kawasaki. Διεθνή πρακτορεία επέλεξαν να συνοδεύουν την είδηση με την υπενθύμιση ότι μέχρι σήμερα, η Ιαπωνία συνέδεε τις συναλλαγές της στη στρατιωτική τεχνολογία με το στενότερο σύμμαχό της, τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo News Agency, οι δύο άνδρες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και για το πώς θα συμβάλουν στον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία.

Η συνάντηση έγινε καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός πραγματοποιεί περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφτεί τη Μαλαισία και άλλες χώρες.