ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο - «απάτη»

Συλλαλητήρια αύριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις

Τρίτη 8 Μάη 2001

Αύριο Τετάρτη, θα είναι όπως φαίνεται η μέρα που το νομοσχέδιο - «απάτη» της κυβέρνησης για τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ θα προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και αυτή τη μέρα επιλέγουν για να δώσουν ακόμα μια αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση οι φοιτητές και γενικότερα η πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ αντιδράσεις απέναντι στο νομοσχέδιο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τελικά, εκφράζουν και φορείς των ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, συλλαλητήρια θα γίνουν αύριο: στην Αθήνα, στις 10.30 το πρωί, στα Προπύλαια, με αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Νηπιαγωγών, Παντείου και Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και τη στήριξη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Στο Βόλο, όπου οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Νομαρχία.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Λεονταρίων, με απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων Χημικού και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στη Σάμο, όπου θα συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με κάλεσμα των Συλλόγων Διοίκησης Επιχειρήσεων Χίου και Μεσογειακών Σπουδών Ρόδου.

Τα αγωνιστικά πλαίσια των φοιτητικών γενικών συνελεύσεων, που καλούν στο αυριανό συλλαλητήριο, περιλαμβάνουν αιτήματα ενάντια συνολικά στις κατευθύνσεις τις Μπολόνια, που προωθούνται και μέσω αυτού του νομοσχεδίου και οδηγούν στην υποβάθμιση και διάσπαση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Σε συνδυασμό με τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό κτλ., οι φοιτητές σημειώνουν στις αποφάσεις τους ότι «διαμορφώνεται το καλούπι που θα βγάζει τον αυριανό εργαζόμενο - κατ' όνομα επιστήμονα - της χειραγώγησης, των ανύπαρκτων δικαιωμάτων, της ελαστικοποίησης, της εργασιακής περιπλάνησης, της ανεργίας, των ανύπαρκτων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Συνολικά το πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ υποβαθμίζεται, διαλύεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Καταγγέλλουν επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «να φέρει σε τεχνητή αντιπαράθεση φοιτητές και σπουδαστές, αλλά και τους ίδιους τους σπουδαστές μεταξύ τους, με το "καρότο" του μπάτσελορ στα Πολυτεχνεία».

Απέναντι σ' όλα αυτά απαιτούν: Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, μη εφαρμογή των αποφάσεων της Μπολόνια, συγκρότηση Δημόσιας Δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, κρατική χρηματοδότηση για σίτιση και στέγαση για όλους, πλήρη κάλυψη των ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής, κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων, δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων.

Συλλαλητήρια στη Βόρεια Ελλάδα

Με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου και πορεία στους δρόμους της πόλης που θα καταλήξει έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης θα διαδηλώσουν αύριο αγωνιστικά την απαίτησή τους να αποσυρθεί το ν/σ για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και προειδοποιούν πως θα συνεχίσουν την πάλη τους, με στόχο να εμποδίσουν την εφαρμογή των αποφάσεων της Μπολόνια. Εξάλλου με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσει αύριο και το Πανεπιστήμιο.

Αποφάσεις συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση, υιοθετώντας το αγωνιστικό πλαίσιο της ΦΕΑΠΘ, είχαν πάρει μέχρι χτες το μεσημέρι οι Σύλλογοι Φοιτητών Γεωλογικού, Ψυχολογικού, Γερμανικού, Αγγλικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Ιατρικής και Κτηνιατρικής.

Στο μεταξύ συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν και οι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Με απόφαση των Συλλόγων Νομικής και Παρευξείνιων Γλωσσών και Πολιτισμών, στις 11 το πρωί της Τετάρτης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τη Νομική Σχολή και στη συνέχεια πορεία στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής αποφάσισε τη συμμετοχή των φοιτητών στην απεργιακή συγκέντρωση της 17ης Μάη με παράλληλη αποχή από τα μαθήματα.

Πλήθος αντιδράσεων

Στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ και τις επιταγές της Μπολόνια, μια σειρά σύγκλητοι πανεπιστημίων έχουν πάρει αποφάσεις παραίτησης των πρυτανικών αρχών και αναστολής της λειτουργίας των ιδρυμάτων, ενώ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) ΑΕΙ καλεί τους Συλλόγους - μέλη της σαν ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας να κηρύξουν απεργία την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τελική μορφή του νομοσχεδίου δεν ικανοποιεί, όμως, ούτε τους προέδρους των ΤΕΙ, που μέχρι πρότινος στήριζαν πλήρως τις επιλογές της κυβέρνησης και τώρα μιλούν για «κλιμάκωση» των ενεργειών τους «ανάλογα με τις εξελίξεις». Οι καθηγητές των ΤΕΙ, επίσης, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΟΣΕΠ) καλούν αύριο σε συγκέντρωση στη Βουλή και έχουν εξαγγείλει ότι τα ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά κατά τις ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου (στην Ολομέλεια της Βουλής). Τόσο οι πρόεδροι όσο και οι καθηγητές των ΤΕΙ ζητούν να δοθεί στα ιδρύματα η δυνατότητα διοργάνωσης μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ αντιδρούν στο χαρακτηρισμό τους ως «μη πανεπιστημιακά» και στους όρους εξέλιξης του εκπαιδευτικού προσωπικού.