ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Προληπτικές «συστάσεις» στους εργαζόμενους να μη βγάζουν «κιχ»

Απάντηση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στις δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού, μετά τη σύσκεψη με τον ΣΕΤΕ και τον πρωθυπουργό

Παρασκευή 10 Γενάρη 2014

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θεωρούνται απειλή για τα κέρδη των ξενοδόχων, που μέσω της κυβέρνησης απευθύνουν «συστάσεις» για «υπεύθυνη στάση» των ξενοδοχοϋπαλλήλων
«Χρονιά ευθύνης» χαρακτήρισε το 2014 η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, μετά τη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό και το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όπου τέθηκαν οι αξιώσεις των μεγαλοξενοδόχων για τη διασφάλιση και αύξηση της κερδοφορίας τους και τη νέα χρονιά. Σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη, η υπουργός Τουρισμού σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ζητάμε απ' όλους τους εργαζόμενους και από τον ιδιωτικό τομέα του Τουρισμού, είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας στον τουριστικό τομέα, να σεβόμαστε τους νόμους».

Οι «συστάσεις» της Ολγας Κεφαλογιάννη απευθύνονται στους εργαζόμενους του κλάδου, που ζουν στο πετσί τους τις συνέπειες των νόμων που ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού. Οπως σημειώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους «να σεβαστούν τους νόμους» οι οποίοι:

Το Συνδικάτο καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Επειδή είναι ξετσίπωτα προκλητικοί, τους διαβεβαιώνουμε ότι για μας τους εργαζόμενους και τα ταξικά μας Συνδικάτα το 2014 είναι πράγματι χρονιά ευθύνης. Χρονιά που θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ανασύνταξη του κινήματος, ώστε να ανατρέψουμε αυτούς και την πολιτική τους, πετώντας έξω από τα σωματεία μας τα στηρίγματά τους, τον κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό».

«Πάρ' τα όλα» οι ξενοδόχοι

Στη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, οι μεγαλοξενοδόχοι κατέθεσαν πλαίσιο 10 αιτημάτων, μπροστά στη νέα τουριστική σεζόν, για την οποία, κατά δήλωσή τους, προσδοκούν ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 18 εκατ. και τα άμεσα έσοδα τα 13 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσαν είναι:

Σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο (βλέπε νέες φοροαπαλλαγές), ταχεία επίλυση του προβλήματος επαρκούς και σε λογικό κόστος χρηματοδότησης των υγιών ή βιώσιμων τουριστικών επιχειρήσεων, από το τραπεζικό σύστημα, συμπλήρωση επενδυτικού νόμου, σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο για τον τουρισμό με βάση πορίσματα της μελέτης, επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης μαρίνων και τουριστικών λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ, μείωση χρεώσεων Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με παράταση της σύμβασης κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν εξασφαλίσει «πάγωμα» και το 2014 της μείωσης των μισθών κατά 15%, που προέβλεπε η σύμβαση του 2012, ενώ για το 2015 συμφώνησαν με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου για «αύξηση» 1% (!), διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για αυξημένα κέρδη και το 2014.