Σχολικές διακοπές κατ' απαίτηση των ξενοδόχων

Αντιδράσεις από φορείς της Εκπαίδευσης για την πρόταση των ξενοδόχων. Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Πέμπτη 16 Γενάρη 2014

Η αξίωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για κλείσιμο των σχολείων για μια βδομάδα το Μάρτη, προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους εργαζόμενους και τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων δήλωσαν ότι η πρόταση «αντιμετωπίστηκε θετικά, επί της αρχής, από την κυβέρνηση, με προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού, κατά την πρόσφατη σύσκεψη για τον Τουρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου». Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού, μετά από συνάντηση που είχε για το θέμα με τον υπουργό Παιδείας, η πρόταση των ξενοδόχων εξετάζεται «με τη δέουσα σοβαρότητα και όχι με τρόπο πρόχειρο και αποσπασματικό (...) στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής που έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα» και σύντομα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

«Ολοι μάθαμε πολύ γρήγορα την πρόταση της Ενωσης Ελλήνων Ξενοδόχων για τη λεγόμενη "λευκή βδομάδα". Φρόντισαν γι' αυτό τα ΜΜΕ, τα τόσο εχθρικά πάντα απέναντι στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών κι όλων των εργαζομένων», σχολιάζει καυστικά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «τα αιτήματα των φορέων της Εκπαίδευσης (εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών) και οι ανάγκες των σχολείων οδεύουν μονίμως στα καλάθια των αχρήστων των διαφόρων υπηρεσιών (υπουργεία, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κ.λπ.). Αλλά τα "αιτήματα της αγοράς" έχουν τον πρώτο ρόλο, ακόμα και στα θέματα της λειτουργίας του σχολείου».

«Κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ, που οικοδομούν το νέο σχολείο της αγοράς, που γενικεύουν τον ανταγωνισμό και φροντίζουν οι μαθητές από το Δημοτικό κιόλας να μην έχουν ώρα ανάπαυλας και ξεκούρασης τρέχοντας από φροντιστήριο σε φροντιστήριο, δήθεν νοιάζονται για τις διακοπές των παιδιών», σημειώνει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης για το ίδιο θέμα.

Για προκλητικές προτάσεις και κυβερνητική υποκρισία κάνουν λόγο η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ. Η ΟΛΜΕ, επίσης, με αφορμή τα όσα ακούγονται για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών της «λευκής βδομάδας», δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της στην περικοπή των σχολικών περιπάτων που είναι ενταγμένοι στην εκπαιδευτική διαδικασία και δεν μπορεί να καταργηθούν απλά για να δουλέψουν τα ξενοδοχεία...

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σχετικά με την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για την καθιέρωση βδομάδας «Σχολικής Ανάπαυλας», το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

«Επί της ουσίας της πρότασης, θεωρούμε ότι για τους μαθητές και τις οικογένειές τους χρόνος για παραθερισμό μπορεί και να υπάρχει, όμως χρήματα δεν υπάρχουν, γι' αυτό και το καλοκαίρι, που τα σχολεία είναι κλειστά τρεις μήνες, η πλειοψηφία δεν πάει καθόλου ή πάει ελάχιστες μέρες διακοπές», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου, που υπογράφουν το κείμενο της Ερώτησης.

Και τονίζουν: «Εφόσον η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά αυτό το αίτημα, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται για ποιον δουλεύει το σχολείο, που ολοένα και περισσότερο, από το επίπεδο της χάραξης στρατηγικής μέχρι τη λειτουργία του, καλείται να ικανοποιήσει τους επιχειρηματίες. Συν τοις άλλοις πρόκειται για μια παρέμβαση που επιδιώκει να χειραγωγήσει ιδεολογικά λαό και νεολαία ότι δήθεν όλοι μαζί πρέπει να συνδράμουμε για να πάει μπροστά η "ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός", παρόλο που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξή της γίνεται πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο αυτό αλλά και ότι δεν αφορά τους εργαζόμενους της χώρας».

Ρωτούν, τέλος, τον υπουργό ποια είναι η επίσημη θέση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στην προκλητική αυτή πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των μαθητών στις σχολικές εκδρομές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με όπλο την αλληλεγγύη για την ανάκληση της απόλυσης (2024-07-10 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη σχολική χρονιά και «εντατικοποίηση σπουδών» (2014-01-21 00:00:00.0)
«Εξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία» (2012-03-31 00:00:00.0)
Με τον ανταγωνισμό αναδύεται και η ...«σκιώδης» εκπαίδευση (2011-08-13 00:00:00.0)
Εξαντλητικά ωράρια, αποστήθιση και λιγοστός ύπνος (2003-06-08 00:00:00.0)
Μαθητές: Μια ζωή... στερημένη (2000-12-31 00:00:00.0)