ΟΜΙΛΙΑ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Προτεραιότητα της ΕΕ το σάρωμα λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων
Πέμπτη 16 Γενάρη 2014

Eurokinissi

Ο δρόμος των λαϊκών συμφερόντων δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που αποτυπώθηκαν και στην ομιλία Σαμαρά στο Στρασβούργο
Την ένταση της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς σε όλα τα κράτη - μέλη της ευρωένωσης σηματοδότησε η ομιλία χτες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ως προεδρεύοντα της ΕΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και οι απαντήσεις του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατόπιν.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, προτεραιότητες και κεντρικά της ευρωένωσης, ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε για να εμφανιστεί απέναντι στα μονοπώλια ως ο κατάλληλος να περάσει τα μέτρα που χρειάζεται προς διασφάλιση της κερδοφορίας τους, πάνω στα συντρίμμια λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Αποδίδοντας την καπιταλιστική κρίση, που τσακίζει λαούς και λαϊκά δικαιώματα, σε λάθη και «κατασκευαστικά ελλείμματα» της ΕΕ, έσπευσε να προκαταλάβει ότι «τις αλλαγές που δρομολογήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια πρέπει να τις ολοκληρώσουμε. Και να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα (...) Κι αυτή είναι η επόμενη δέσμευσή μου ενώπιόν σας: Στο επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά».

Μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι «δοκιμάστηκε λόγω δικών της λαθών (...) κατασκευαστικών αδυναμιών του ίδιου του ενιαίου νομίσματος (...) κι από σφάλματα που έγιναν στη χάραξη του πρώτου προγράμματος, όπως το σφάλμα με τον "πολλαπλασιαστή" που υποτιμούσε την επίπτωση του πρώτου προγράμματος στην ύφεση που μετά ακολούθησε».

Διαφήμισε τη μείωση του ελλείμματος, το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι, μέσα σε τέτοιες συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα από τα πιο φιλόδοξα, ένα από τα πιο σαρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν υπάρξει ποτέ». Αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο για να συνεχίσει την κερδοφορία του...

Στο ίδιο μοτίβο ανέφερε ότι «έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά (...) να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις διαρθρωτικές αλλαγές», ενώ αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου, υποσχέθηκε επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων. Κι όλα αυτά, εμφανιζόμενος περιχαρής που η χώρα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, την ώρα που χρεοκόπησαν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Προτεραιότητες και στόχοι

Παρουσιάζοντας την ατζέντα της προεδρίας, στάθηκε σε τέσσερις «προτεραιότητες»:

- Την τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της απασχόλησης, φυσικά με μισθούς πείνας, κατακρεουργημένα εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, απελευθέρωση απολύσεων, παραπέρα μείωση εργοδοτικών εισφορών. Κι όλα αυτά με μέλημά του να βρει το σωστό μείγμα αστικής διαχείρισης με «δημοσιονομική σταθερότητα» και «ανάπτυξη», «ανταγωνιστική οικονομία» με «εσωτερική συνοχή». Γι' αυτήν την ανάπτυξη εργαλεία της λυκοσυμμαχίας είναι, όπως ο ίδιος τα παρέθεσε, η αντιλαϊκή στρατηγική «Ευρώπη 2020» που αναθεωρείται προς το αντιδραστικότερο το πρώτο τρίμηνο του 2014, το «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση», η εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς, το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών.

- Η στήριξη του ευρώ με εμβάθυνση της ΟΝΕ, ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης (ζήτημα όπου εκδηλώνονται σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις), υιοθέτηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης προκειμένου να «θωρακιστεί αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα», με έγνοια «την εξασφάλιση της ρευστότητας που χρειάζεται μια οικονομία», καθώς το αστικό κράτος στον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό φροντίζει για την παροχή φτηνού χρήματος στα μονοπώλια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τ' αποθεματικά των τραπεζών.

- «Τρίτον, η απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε στο μεταναστευτικό πρόβλημα», όπερ σημαίνει ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

- «Τέλος, η Ελλάδα φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στις Θαλάσσιες Πολιτικές της Ενωσης (...) Οι άξονες στους οποίους θα κινηθούμε είναι δύο: Ανάπτυξη, περιλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας, και Ασφάλεια, στον οποίο περιλαμβάνονται ο καθορισμός και η διαχείριση των ευρωπαϊκών θαλάσσιων ζωνών (...) ο υποθαλάσσιος πλούτος που κρύβει η θάλασσα μπορεί ν' αποτελέσει, στο ορατό μέλλον, την απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του ενεργειακού μας εφοδιασμού». Και σ' αυτό το ζήτημα, στο επίκεντρο βρίσκονται τα μονοπώλια και οι ανάγκες τους γι' απρόσκοπτο ανεφοδιασμό με φτηνό καύσιμο.

Ισορροπίες, συγκρούσεις, επεμβάσεις, ανησυχίες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα: «Οι οικονομικές σχέσεις μας μαζί τους πρέπει να πάρουν νέα ώθηση. Το απαιτεί (...) κυρίως η υποχρέωση της Ευρώπης να παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό στις διεθνείς εξελίξεις συνδιαμορφώνοντας τις παγκόσμιες τάσεις» είπε, σκιαγραφώντας τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα σχέδια των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ταυτόχρονα ιεράρχησε την «επιρροή στον περίγυρό μας. Χρειαζόμαστε μια περιφέρεια σταθερότητας, ειρήνης και Ανάπτυξης. Οπου (...) θα απολαμβάνουμε, μαζί με όλους τους γείτονές μας, τα αγαθά της σταθερότητας και της Ειρήνης».

Επιμένοντας στα περί σταθερότητας, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, εκφράζοντας και ανησυχίες αστικών κύκλων για το μέλλον της ΕΕ, συμπλήρωσε: «Ας δούμε γύρω μας. Βλέπουμε ν' αναδύονται αναταραχές και μεγάλες προκλήσεις να εμφανίζονται, σχεδόν παντού! Μπορούμε ν' ανταποκριθούμε καλύτερα σε τέτοιες προκλήσεις αν είμαστε ενωμένοι. Μπορούμε να σταθούμε καλύτερα ενώπιον της παγκόσμιας αναταραχής αν αναπτυχθούμε ακόμη περισσότερο ενωμένοι. Για να το θέσω ωμά, ενωμένοι μπορούμε να εξάγουμε σταθερότητα και ασφάλεια από την Ευρώπη στον υπόλοιπο κόσμο. Χωρισμένοι, θα εισάγουμε μόνο ανασφάλεια κι αποσταθεροποίηση από τον υπόλοιπο κόσμο στο δικό μας σπίτι».

Αργότερα στη συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διπολικής κοκορομαχίας, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό κι εξτρεμισμό, απευχήθηκε τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας ταυτόχρονα ότι στις ευρωεκλογές η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα.

Παρεμβάσεις Μπαρόζο - Σουλτς

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας στην Ολομέλεια χαιρέτισε τις αντιλαϊκές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, έδωσε βάρος στον εγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων στη λογική του ευρωμονόδρομου, κατέφυγε στην αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων μιλώντας για «άνοδο του εξτρεμισμού», ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για το μεγάλο κεφάλαιο και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης πριν τις ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ευχήθηκε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με «μεγαλύτερη ευελιξία» στα επιτόκια και την περίοδο αποπληρωμής. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να μεταφέρει κάποιες «ιδέες» που του έχουν παραθέσει επιχειρηματίες για έργα που πρέπει να γίνουν (από το ελληνικό Δημόσιο βεβαίως) για υποδομές στον τουρισμό κ.ά...