ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Το «μαύρο άσπρο» για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Στόχος της είναι να προωθήσει ανεμπόδιστα την παράδοση του δικτύου της ΔΕΗ στα μονοπώλια

Πέμπτη 16 Γενάρη 2014

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σε αντίθεση με αυτά που λέει η κυβέρνηση, θα φέρει σε χειρότερη μοίρα τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό
Συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το οποίο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ ΑΕ).

Το νομοσχέδιο, με το οποίο εφαρμόζονται συγκεκριμένες οδηγίες της ΕΕ, ορίζει ότι το 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (ο οποίος μέχρι τώρα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ) πωλείται σε ιδιώτες, ενώ το Δημόσιο θα αποκτήσει το υπόλοιπο 34%. Για το ποσοστό αυτό, το Δημόσιο δεν θα καταβάλει χρήμα, αλλά θα συμψηφιστούν τα όσα του οφείλει η ΔΕΗ από φόρους, τέλη για τη χρήση λιγνίτη, ή άλλες απαιτήσεις του Δημοσίου προς την εταιρεία. Το τίμημα θα καθοριστεί ανάλογα με την τελική προσφορά του επενδυτή. Η διαδικασία της πώλησης θα ολοκληρωθεί το δεύτερο 6μηνο του 2014.

Οι εκπρόσωποι από το Σύλλογο Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ, τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το Σύλλογο Μηχανικών Διπλωματούχων της ΔΕΗ και άλλοι που πήραν μέρος στη συζήτηση στην Επιτροπή, τάχθηκαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας Γ. Περιστέρης, από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), δήλωσε την ικανοποίησή του για το νομοσχέδιο.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Μουσουρούλης, κοροϊδεύοντας ανοιχτά το λαό και θέλοντας να δημιουργήσει αυταπάτες για το ρόλο του αστικού κράτους στον καπιταλισμό, ανέφερε ότι το Δημόσιο, με το 34% που θα κατέχει, θα μπορεί να «μπλοκάρει» αποφάσεις του «ιδιώτη επενδυτή». Είπε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι «δεν έχουν να φοβούνται τίποτα», επειδή «έχουν υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και κατάρτιση» και «ο επενδυτής θα τους έχει ανάγκη»!

Τους κοροϊδεύει δηλαδή ότι μπορεί και να εξαιρεθούν από τις αντιδραστικές ανατροπές που σαρώνουν όλους τους εργαζόμενους, μεταξύ αυτών και της ΔΕΗ, και οι οποίες ξεκίνησαν και εντάθηκαν ενόσω το κράτος διατηρούσε ακόμα την πλειοψηφία στο μετοχολόγιο της επιχείρησης. Μάλιστα, για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση και αξιοποιώντας τα πεπραγμένα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, επιτέθηκε συνολικά στο συνδικαλιστικό κίνημα, ότι «αντιδρά για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες».

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, παίρνοντας το λόγο, κατήγγειλε τη στάση του Κ. Μουσουρούλη «να βάζει ζήτημα για τους συνδικαλιστές για να μπορέσει να ξεφύγει από τη συζήτηση και να αποπροσανατολίσει για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα ακόμα μεγάλο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού».

«Ισχυρίζεται η κυβέρνηση - συνέχισε - ότι με το 34% του κράτους θα μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις του ιδιώτη που θα έχει το 66% του ΑΔΜΗΕ. Αυτό σε μια απελευθερωμένη αγορά είναι έπεα πτερόεντα». Ανέφερε ότι με τη μέχρι τώρα πολιτική της σταδιακής απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα σε πέντε χρόνια αυξήθηκαν οι λογαριασμοί του ρεύματος κατά 50%, βυθίζοντας χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες στο σκοτάδι.

Απέναντι στα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την εξασφάλιση 1.500 εργαζομένων ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε: «Μα είναι δυνατόν να θέλετε να πιστέψουν οι εργαζόμενοι ότι δεν θα έχουν καμία επίπτωση από την ιδιωτικοποίηση; Φέρτε μας ένα παράδειγμα από τομέα που ιδιωτικοποιήθηκε και οι εργαζόμενοι δεν είχαν επιπτώσεις». Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων ενάντια συνολικά σε αυτή την αντιλαϊκή, φιλομονοπωλιακή πολιτική.