Περιοδεία του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
Τετάρτη 22 Γενάρη 2014

Από τη χτεσινή περιοδεία στο «Σωτηρία»
Για τις μεγάλες περικοπές στο ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία», με συνέπεια να χάνεται ο ειδικός χαρακτήρας του, να υποβαθμίζονται και να εμπορευματοποιούνται οι υπηρεσίες του, συζήτησε με τους εργαζόμενους, χτες το πρωί, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Οι εργαζόμενοι εκδήλωσαν έντονο προβληματισμό για τον επαγγελματικό κίνδυνο από την εντατικοποίηση της δουλειάς και την κατάργηση ειδικών αδειών στα ακτινολογικά εργαστήρια. Εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων (σ.σ. όπως η φυματίωση) περιέγραψαν την αποσάθρωση των εργαστηρίων, την ανυπαρξία υποδομών και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και με 2,5 εκατ. κρούσματα ανθεκτικού στελέχους φυματίωσης παγκοσμίως.

Οπως τόνισαν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι του σωματείου, «στον προηγούμενο οργανισμό από τα 1.000 κρεβάτια που προέβλεπε, τα 785 ήταν αναπτυγμένα. Ο νέος οργανισμός προβλέπει 710 κρεβάτια. Το νοσηλευτικό προσωπικό πριν από κάποια χρόνια ήταν πάνω από 900 άτομα, σήμερα είναι κάτω από 800, με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό. Στο παραϊατρικό προσωπικό είναι επίσης μεγάλες οι ελλείψεις. Εβγαζαν 15 ακτινογραφίες τη μέρα και τώρα βγάζουν δεκάδες. Η τεχνική υπηρεσία είναι διαλυμένη, δεν υπάρχει υδραυλικός, εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, οι ηλεκτρολόγοι είναι ελάχιστοι. Φέτος η δαπάνη για φάρμακα κατέβηκε στα 9 εκατ. ευρώ, δεν φτάνουν ούτε μέχρι τον Αύγουστο».

Ο Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος είχε σύντομη συνάντηση και με τον διοικητή του νοσοκομείου, ανέλυσε στους εργαζόμενους την πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.