ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
«Βλέπει» κακοδιαχείριση, τα «μαζεύει» για τους επίορκους
Τετάρτη 22 Γενάρη 2014

Eurokinissi

Το ρόλο της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, ότι αποτελεί ένα ακόμα βασικό εργαλείο για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, επιβεβαίωσε χτες ο Γενικός Επιθεωρητής της, Λ. Ρακιντζής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ετήσια έκθεση της Επιθεώρησης για το 2012.

Ο Γενικός Επιθεωρητής, στο πλαίσιο της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των δημόσιων υπαλλήλων, επανέλαβε τα γνωστά γενικά περί κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, την ώρα που ΝΠΔΔ και ΔΟΥ καλύπτουν πλήρως την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή του μεγάλου κεφαλαίου, όπως είναι οι εφοπλιστές. Για παράδειγμα, το ΝΑΤ, προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές των εφοπλιστών, έχει να κλείσει ισολογισμό από το 2003 και οι προϋπολογισμοί του γίνονται με πλασματικά στοιχεία. Αντίστοιχα στη ΔΟΥ Πλοίων, ενώ, εδώ και 10ετίες, υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές των εφοπλιστών, είναι άγνωστο αν έχουν εισπραχθεί και πάει λέγοντας. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι οι 17 ΔΟΥ που έχουν στην ευθύνη τους «off shor» εταιρείες, σύμφωνα με τον Λ. Ρακιντζή, έχουν ελλείψεις στο προσωπικό για να διενεργούν τακτικούς ελέγχους.

Ο Λ. Ρακιντζής, σε ό,τι αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, ανέφερε ότι ήταν «λάθος πληροφόρηση» οι υπολογισμοί των αρμόδιων υπουργών για 7.500 επίορκους, σημειώνοντας ότι τα μόνα αξιόπιστα στοιχεία που υπάρχουν είναι ο κατάλογος που έστειλαν οι εισαγγελικές αρχές και αναφέρουν 2.500 περιπτώσεις ποινικών διώξεων δημόσιων υπαλλήλων, εξηγώντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 2.500 επίορκοι, γιατί κατά του ίδιου υπαλλήλου έχουν ασκηθεί πολλές διώξεις». Σύμφωνα με τον Λ. Ρακιντζή, ο αριθμός των επίορκων έχει περιοριστεί στους 200, όσοι δηλαδή έχουν μέχρι τώρα απολυθεί, ενώ εκκρεμούν άλλοι 500 να τελεσιδικήσουν, χωρίς, όπως σημείωσε, να είναι σε θέση να προδικάσει τι θα γίνει, αφού αυτό αφορά αποφάσεις του ΣτΕ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών σημείωσε ότι τέτοια έχουν «βρεθεί μόνο στις δημοτικές αστυνομίες» και συγκεκριμένα «50 στο Δήμο Αθηναίων και 12 με 15 στα Δωδεκάνησα». Ενώ για το θέμα των πιστοποιητικών ξένων γλωσσών, ανέφερε μεν ότι έχουν βρεθεί αρκετά χωρίς όμως να αναφέρει αριθμό και ότι είναι δύσκολος ο έλεγχος, αφού πρέπει να ελεγχθούν συνολικά 200.000 πτυχία ξένων γλωσσών.

Ο Γενικός Επιθεωρητής σημείωσε ότι εκεί που εντοπίζονται τα πιο έντονα φαινόμενα κακοδιαχείρισης είναι στους ΟΤΑ, παραδεχόμενος ότι αιτία είναι και η έλλειψη χρηματοδότησης. Ενώ ανέφερε ότι πολλές φορές η αντιπολίτευση συμπράττει με τη συμπολίτευση και έτσι χάνονται στοιχεία παρατυπιών. Ως παράδειγμα ανέφερε τις απευθείας αναθέσεις έργων με την πατέντα να σπάει το κόστος κατασκευής τους σε ποσά μέχρι 45.000 ευρώ, ώστε να μην απαιτείται διαγωνισμός.

Η παρούσα, στη συζήτηση, βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη εξωθήθηκε σε αποχώρηση από τη διαδικασία, καθώς όταν διαμαρτυρήθηκε για τη μονοπώληση του χρόνου της συζήτησης από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου, η τελευταία επιχείρησε να ταυτίσει το ΚΚΕ με το προεδρείο της Επιτροπής.