ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2014

ΠΕΝΤΕΔΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
φωτό (χαρτί) 1

Την Κυριακή 26 Γενάρη 2014, στις 10 το πρωί, στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα Καλαμαριάς, θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο του ΜΙΧΑΛΗ ΓΛΕΡΙΔΗ.

Στη μνήμη του, η αδελφή του, Ευτυχία Γλερίδου, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Βότση Καλαμαριάς, 200 ευρώ στο ΚΚΕ, που, για την υπεράσπιση της πολιτικής και ιδεολογίας του, φυλακίστηκε και βασανίστηκε την περίοδο της χούντας.

***

φωτό 1

Την Κυριακή 26.01.2014 στις 12 το μεσημέρι, στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του ΚΩΣΤΑ ΠΕΝΤΕΔΕΚΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Ο Κ. Πεντεδέκας γεννήθηκε στο Δαδί (Αμφίκλεια) το 1917. Τελείωσε το Γυμνάσιο του Δαδιού και σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία Αθήνας, όπου πήρε το πτυχίο το 1938. Συμμετείχε στον πόλεμο του 1940, στο Αλβανικό Μέτωπο και στα χρόνια της Κατοχής, 1941-'44, συμμετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Διωκόμενος από το κράτος των δοσίλογων και τις μοναρχοφασιστικές παρακρατικές συμμορίες, καταφεύγει, το καλοκαίρι του 1946, στο βουνό, στις Ομάδες Δημοκρατικών Ενόπλων Καταδιωκομένων, που αργότερα εξελίχτηκαν στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πάλεψε από πολλά μετερίζια του αγώνα. Αναδείχτηκε αξιωματικός. Υπηρέτησε για ένα μικρό διάστημα στο Επιτελείο του Αρχηγείου Ρούμελης. Αργότερα στη διοίκηση της Σχολής Υπαξιωματικών του Κλιμακίου Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας. Ο αείμνηστος διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, υποστράτηγος ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, εκτιμώντας τη δράση και τα προσόντα του ΚΩΣΤΑ, του αναθέτει, μαζί με τον αγωνιστή ΓΚΟΥΡΑ τη διοίκηση της 88 Μονάδας χώρου. Για την αγωνιστική του δράση καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και για 14 χρόνια υπήρξε πολιτικός κρατούμενος σε διάφορες φυλακές. Αποφυλακίστηκε το Δεκέμβρη του 1963 με περιοριστικούς όρους. Σ' όλη του τη διαδρομή στη ζωή και τον αγώνα, υπήρξε παράδειγμα για τον ουμανισμό και αλτρουισμό του. Τα τελευταία χρόνια θέλοντας να καταγράψει τη ζωή και δράση ηρωικών μορφών συναγωνιστών του, όπως του καπετάν Διαμαντή, του Σωτήρη Τσιτσιπή, του Τάκη Παπαϊωάννου και άλλων, αναδείχτηκε και σε εξαίρετο συγγραφέα εκδίδοντας δέκα βιβλία με δικά του μέσα. Επίσης, μας άφησε παρακαταθήκη τέσσερις ανέκδοτους τόμους με τις εμπειρίες της αγωνιστικής ζωής του. Αγνός, ανιδιοτελής, τίμιος, λαϊκός αγωνιστής, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, πέρασε μέσα από φωτιά και σίδηρο και έμεινε όρθιος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΛΕΡΙΔΗΣ
Οι συγγενείς του προσφέρουν 50 ευρώ στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, τον «καθημερινό σύντροφο» του Κώστα.

***

Τελούμε την Κυριακή 26-1-2014 και ώρα 11 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στο Κοιμητήριο Ζωγράφου επί του τάφου για την ανάπαυση της ψυχής της πολυαγαπημένης μας θυγατέρας, μητέρας, αδελφής, θείας, εξαδέλφης και φίλης.

ΑΝΙΚΑΣ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ - ΚΑΝΑΚΑΡΗ

Η μητέρα: Γεωργία. Ο γιος: Γεώργιος. Τα αδέλφια: Πέτρος και Δωροθέα. Τα ανίψια, τα εξαδέλφια, οι φίλοι, οι λοιποί συγγενείς.