ΗΠΑ
«Ανησυχούν» για την ένταση στον Ειρηνικό Ωκεανό
Σάββατο 25 Γενάρη 2014

Από περιπολίες κινεζικών σκαφών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την ανησυχία του για τις εντάσεις που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις Κίνας - Ιαπωνίας εξέφρασε ο ναύαρχος Σάμιουελ Λοκλίαρ, επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού. «Κάθε φορά που έχεις δύο μεγάλες δυνάμεις, δύο μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, δύο μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν μία διαφωνία για την οποία όμως δε συζητούν μεταξύ τους, δεν είναι καθαρό πως αυτή θα τερματιστεί διπλωματικά ...ο κίνδυνος αυξάνεται».

«Η ικανότητα του αμερικανικού στρατού να εκτονώσει γρήγορα μια κρίση στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα είναι θολή», σχολίασε το «Ρόιτερς», λες και είναι αυτονόητος ο ρόλος του «παγκόσμιου χωροφύλακα» για τις ΗΠΑ. «Δεν έχω την ικανότητα να σηκώσω το τηλέφωνο και να μιλήσω απευθείας με τον επικεφαλής του κινεζικού στρατού ή ναυτικού σε μία στιγμή κρίσης», τόνισε ο Λοκλίαρ.

Αναφερόμενος στο ναυτικό «συμβάν» που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, μεταξύ ενός πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ και ενός της Κίνας, το απέδωσε στην απειρία του κινεζικού ναυτικού να επιχειρεί σε διεθνή ύδατα γύρω από άλλα πλοία, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ κατέθεσαν επίσημα την ανησυχία τους στο Πεκίνο για το συμβάν.

Πάντως, φέτος, Κίνα και ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στη μεγάλη πολυεθνική ναυτική άσκηση RIMPAC που θα γίνει ανοιχτά της Χαβάης.

Χτες, έγινε γνωστό ότι η Κίνα προχωρά πλέον σε αυξημένες αεροπορικές περιπολίες πάνω από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και συγκεκριμένα θαλάσσια ύδατα που το Νοέμβρη συμπεριέλαβε στη - διευρυμένη πια - ζώνη αεράμυνάς της. Θυμίζουμε ότι η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

«Η πιο πρόσφατη περιπολία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή διαφόρων αεροσκαφών, με στόχο να διασταυρωθεί η ταυτότητα ξένων αεροσκαφών να συλλέγουν στοιχεία και να γίνουν προειδοποιήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας Σεν Ζίνκε. Η ζώνη αεράμυνας δεν αφορά την εμπορική αεροπορική κίνηση, πρόσθεσε ο Σεν, και οι περιπολίες της Κίνας είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα, σύμφωνες με τους διεθνείς κανόνες.