ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πρόγραμμα δράσης για τα οξυμένα προβλήματα του λαού

Με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία, οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της λαϊκής πάλης

Σάββατο 25 Γενάρη 2014

Από κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ
Σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, με κεντρικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στις γειτονιές, κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ με εκπροσώπους από σωματεία και φορείς που συγκροτούν τις Λαϊκές Επιτροπές, για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, με αιχμή αυτό της Υγείας. Η σύσκεψη έγινε στα γραφεία του ΠΑΜΕ.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση, ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα Υγείας και στις συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Ανέδειξε την ανάγκη να πρωτοστατήσουν οι ταξικές δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, με κεντρικό άξονα την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να βγει προπαγανδιστικό υλικό και κείμενο υπογραφών για την Υγεία, εμπλουτισμένο με τα ιδιαίτερα αιτήματα και τους στόχους πάλης ανά κλάδο. Συζητήθηκε ακόμα η ανάγκη να σταθεροποιηθεί η δράση για την Υγεία, να γίνουν τοπικές και κλαδικές συσκέψεις προετοιμασίας. Στους κλάδους να γίνουν συσκέψεις και συζητήσεις και να παρθούν πρωτοβουλίες για επιτροπές προστασίας της υγείας.

Χειρότερες υπηρεσίες για το λαό

Στην εισήγηση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ δεν πρόκειται να λύσει, αντίθετα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του λαού.

Οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, ακριβοπληρώνοντας τις συρρικνωμένες και εμπορευματοποιημένες κρατικές μονάδες και τους διάφορους επιχειρηματίες της Υγείας.

Στη σημερινή άθλια κατάσταση δεν αποτελεί φιλολαϊκή απάντηση το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στην ΠΦΥ, όπως και καμία παραλλαγή που στηρίζεται στη συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα και στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών Υγείας.

Να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Διεκδικούμε την πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Σε αυτό το σύστημα, που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, δεν περισσεύει καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο, διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των υγειονομικών, της επιστημονικής έρευνας και των τεχνικών μέσων με καθολικό τρόπο».

Για τα άλλα λαϊκά προβλήματα

Τη σύσκεψη απασχόλησε η οργάνωση της πάλης και για τα άλλα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ανά κλάδο και στη συνοικία, αναδείχτηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας, προβάλλοντας το επεξεργασμένο πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Επίσης, να ενισχυθεί η ιδεολογική πολιτική παρέμβαση για τα ζητήματα της ανεργίας και των ανέργων.

Συζητήθηκε ακόμα η παραπέρα οργάνωση της αλληλεγγύης από συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, αξιολογώντας και την πείρα των εκδηλώσεων που έγιναν μέσα στις γιορτές. Τέλος, τη σύσκεψη απασχόλησαν τα διάφορα προβλήματα που είναι σε εξέλιξη σε όλους τους δήμους και η παρέμβαση που πρέπει να αναπτύξουν σωματεία των ΟΤΑ και Λαϊκές Επιτροπές σε ζητήματα περικοπών, ιδιωτικοποιήσεων, τελών, φόρων, τροφείων κλπ.