ΣΥΡΙΑ
Συνέχιση διαπραγματεύσεων στη Γενεύη
Τρίτη 28 Γενάρη 2014

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας σε δηλώσεις του στη Γενεύη
ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συνεχίζονταν έως χτες το βράδυ οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν στις 22 Γενάρη στην Ελβετία ανάμεσα στη Συριακή κυβέρνηση και το λεγόμενο «Εθνικό Συνασπισμό» (μια από τις ομάδες των αντιπολιτευομένων). Μια πρώτη προσέγγιση στη συνδιάσκεψη που ονομάστηκε «Γενεύη 2» είναι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Κυριακή σχετικά με την ασφαλή απομάκρυνση γυναικόπαιδων από την πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας και την αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα.

Η συμφωνία δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, ενώ ο κυβερνήτης της πόλης Ταλάλ Μπαράτζι σημειώνει ότι το βασικό εμπόδιο για την απομάκρυνση των αμάχων και την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι η παραμονή ακροβολισμένων ελεύθερων σκοπευτών και η ρίψη σποραδικών πυρών στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Βασικό πρόβλημα στις συναντήσεις των δύο πλευρών με το διεθνή μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λακχντάρ Μπραχίμι ήταν οι (γνωστές) διαφωνίες αμφοτέρων πλευρών πάνω στη σύνθεση ενός συριακού «κυβερνητικού μεταβατικού φορέα», στον οποίο η συριακή «αντιπολίτευση», δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις απαιτούν να μην έχει κανένα ρόλο ο Σύρος νυν Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.

Παράλληλα, τις αρνητικές αντιδράσεις της συριακής «αντιπολιτευτικής» αντιπροσωπείας προκάλεσε η χτεσινή κατάθεση ενός εγγράφου - διακήρυξη αρχών από τη μεριά της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, στην οποία δεν αναφερόταν η μετάβαση εξουσίας, αλλά η δυνατότητα επιλογής από το συριακό λαό ενός πολιτικού συστήματος «δίχως επιβεβλημένες φόρμουλες από το εξωτερικό», με σεβασμό για την ακεραιότητα της χώρας, την αποκατάσταση του κλεμμένου της εδάφους και την εξάλειψη όλων των μορφών βίας και εξτρεμισμού». Δυσκολίες σημειώθηκαν χτες και στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Παρόλα αυτά, έως χτες βράδυ, οι αντιπροσωπείες αμφοτέρων πλευρών δήλωναν ότι είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.