Συντονισμός για την ανεργία από Συνδικάτα της Αττικής

Σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη, κατέληξαν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης

Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014

Από τη συνδικαλιστική σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη
Σύσκεψη με τη συμμετοχή ΔΣ Συνδικάτων από κλάδους όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα οξυμένο, έγινε την Πέμπτη το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η οργάνωση και ο συντονισμός του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

Η πρωτοβουλία για τη σύσκεψη ανήκε στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν τα σωματεία της Ζώνης, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, σωματεία από τον κλάδο Τύπου - Χάρτου και Ηλεκτρολόγων, ενώ πήραν μέρος και πρόεδροι των παραρτημάτων του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών, αλλά και από την κεντρική εισήγηση, που έκανε ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αναδείχτηκε η ανάγκη να γίνουν τα ζητήματα της ανεργίας συστατικό στοιχείο της δράσης των συνδικάτων, να παίρνονται σε σταθερή βάση πρωτοβουλίες που θα συνδυάζουν την οργάνωση, τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη, με τη συμμετοχή των ίδιων των ανέργων και των οικογενειών τους.

Η σύσκεψη αποτέλεσε και μια πρώτη απάντηση στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 440.000 «ευκαιρίες απασχόλησης». Οπως τονίστηκε, πρόκειται «για σύγχρονο σκλαβοπάζαρο», αλλά και για προσπάθεια εθισμού των ανέργων και των εργαζομένων στη λογική ότι θα πρέπει και να «πληρώνουν για να δουλεύουν» μέσω του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, που είναι χρήματά τους και διοχετεύονται στην εργοδοσία.

Τέλος, η σύσκεψη κατέληξε στο παρακάτω αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης: