ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική κόντρα
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014

Συνεχίζουν στα οδοφράγματα αντικυβερνητικοί διαδηλωτές
ΚΙΕΒΟ.--

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αν και σε αναρρωτική άδεια (λόγω αναπνευστικών προβλημάτων), υπέγραψε χτες το νόμο για την αμνηστία στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που κρατούνται από τις αρχές, που ψήφισε μέσα στη βδομάδα το Κοινοβούλιο, με την αντιπολίτευση να απέχει. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ εφόσον τερματιστούν οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, ενώ επιτρέπεται να παραμείνουν οι διαδηλωτές ειρηνικά στη λεγόμενη πλατεία της Ανεξαρτησίας και στο κτίριο των συνδικάτων. Αυτό ήταν ένα ακόμα σημείο στη συνολική αντιπαράθεση μεταξύ μερίδων της αστικής τάξης που σχετίζεται με τον προσανατολισμό της στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, της ΕΕ και ΗΠΑ ή της Ρωσίας, με κάποιους και από τις δύο μεριές να μην αποκλείουν συνεργασία και με τους δύο, απλά η διαπάλη γίνεται για το πού θα δοθεί προτεραιότητα.

Χτες, για πρώτη φορά, θέση στις εξελίξεις πήρε ο στρατός. Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας, γίνεται έκκληση στον Ουκρανό Πρόεδρο να λάβει «επειγόντως» μέτρα για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία». Σημειώνεται:

«Οι στρατιωτικοί και οι (άλλοι) εργαζόμενοι του υπουργείου καλούν τον ανώτατο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων (δηλαδή τον αρχηγό του κράτους) να λάβει επειγόντως μέτρα, στο πλαίσιο της σημερινής νομοθεσίας, για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα. Θεωρούν απαράδεκτες την κατάληψη δημόσιων κτιρίων και τις απόπειρες παρεμπόδισης της εξουσίας να ασκήσει το έργο της και επισημαίνουν ότι μια κλιμάκωση του κινήματος αμφισβήτησης απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Επίσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος κατηγόρησε με ανακοίνωσή του την αντιπολίτευση ότι «πυροδοτεί» την κατάσταση, καλώντας τον πληθυσμό να συνεχίσει να διαδηλώνει «λόγω των πολιτικών φιλοδοξιών ορισμένων εκ των ηγετών της». Από την πλευρά τους, οι τρεις κυριότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, Αρσένι Γιάτσενιουκ και Ολεγκ Τιάγκνιμποκ τόνισαν, σε κοινή δήλωσή τους, ότι ο Γιανουκόβιτς έχει παραβιάσει το Σύνταγμα. Του προσήψαν «εκβιασμό» των βουλευτών του ίδιου του του κόμματος, του Κόμματος των Περιοχών, για να ψηφίσουν, την Τετάρτη, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων εξ αυτών, το νόμο για τη χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες διαδηλωτές.

Ιδιαίτερης σημασία είναι και οι συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που θα έχει σήμερα με κορυφαία στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο. Ο Κέρι, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία και είχε και συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ, έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τους Κλίτσκο Γιάτσενουκ, πρώην υπουργό Οικονομικών και ηγέτη του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από την αμερικανική πλευρά, «τα στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης έρχονται (στο Μόναχο) γιατί θέλουν να ενημερώσουν τη διεθνή κοινότητα για το ποια είναι κατά την άποψή τους η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί και η βοήθεια την οποία χρειάζονται». «Το θέμα είναι να μάθουμε εάν μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ερχονται στο Μόναχο, ενώ συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τους καρπούς που αρχίζει να αποδίδει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», τόνισε διατηρώντας την ανωνυμία του Αμερικανός αξιωματούχος.

Επίσης, χτες η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα για τη διερεύνηση του βασανισμού του διαδηλωτή της αντιπολίτευσης Ντμίτρι Μπουλάτοφ, που είχε απαχθεί πριν από 8 μέρες από αγνώστους και εμφανίστηκε χτες σε άθλια κατάσταση.