ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Μια «επαναπροσέγγιση» πλούσια σε μηνύματα

Το πρόσφατο ταξίδι Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι εντείνονται οι ανακατατάξεις στις συμμαχίες των ιμπεριαλιστών

Κυριακή 2 Φλεβάρη 2014

Ρουχανί - Ερντογάν χαμογελούν αφού υπέγραψαν συμφωνίες που ανοίγουν νέους δρόμους στα μονοπώλια
Απόδειξη ότι η υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων είναι η βάση πάνω στην οποία καθορίζονται και ανακαθορίζονται οι συμμαχίες ακόμα και ανάμεσα στους «χειρότερους εχθρούς» είναι όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής το τελευταίο διάστημα. Οσο εύκολα οι εργάτες μπορεί να καλούνται τη μια στιγμή να στρατευτούν ενάντια σε «αντιπάλους της πατρίδας», το ίδιο εύκολα μπορεί αυτοί οι «αντίπαλοι» να γίνονται την επόμενη στιγμή «σύμμαχοι» του «έθνους» τους, δηλαδή των καπιταλιστών που στηρίζουν οι αστικές κυβερνήσεις.

Μόνο μέσα στο Γενάρη:

Με δεδομένα τα βήματα στη «συνεργασία» για την αποπυρηνικοποίηση του Ιράν και μπροστά στην άρση των οικονομικών κυρώσεων, που εδώ και χρόνια «φρενάρουν» τις επιχειρηματικές κινήσεις πολλών πολυεθνικών στην περιοχή, φαίνεται ότι τα μονοπώλια «κονταροχτυπιούνται» ήδη για το ποιο θα επενδύσει πρώτο στην πατρίδα του ιρανικού λαού.

Στο φόντο της παρατεταμένης και βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και φυσικά επειδή αυτό επιβάλλει μόνιμα το κυνήγι του όλο και μεγαλύτερου και γρηγορότερου κέρδους, τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι μελετούν προσεκτικά τον παγκόσμιο χάρτη, υπολογίζουν δικά τους πλεονεκτήματα και αδυναμίες των ανταγωνιστών τους, αναλαμβάνουν δράση για τη μοιρασιά αγορών και πρώτων υλών, ετοιμάζουν την έφοδό τους στο φυσικό και συνολικά τον πλούτο των λαών όλου του πλανήτη, επιλέγουν και απορρίπτουν συμμάχους με μόνιμο στόχο το πώς θα εξασφαλίσουν τέτοιο βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης που θα τους επιτρέψει να υπερασπιστούν τα κέρδη και το προβάδισμά τους έναντι των αντιπάλων τους.

Δηλώσεις καθόλου τυχαίες

Οι ίδιες οι δηλώσεις στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν έδειξαν ότι η κόντρα για το ποιος «θα πάει με ποιον» και «ποιον θ' αφήσει» είναι ήδη έντονη: Ο μεν Ερντογάν δήλωσε πως οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να είναι σαν «να δουλεύουν και να συνεργάζονται σ' ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο». Ο δε Ρουχανί υπογράμμισε ότι «μοιραζόμαστε κοινές απόψεις σε κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου της μάχης κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», ενώ ο θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ ζήτησε «κατάλληλη χρήση των ευκαιριών που υπάρχουν».

Η συζήτηση που ακολούθησε στα αστικά ΜΜΕ μετά το ταξίδι επιβεβαίωσε ότι τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών μελετούν πολύ προσεκτικά και τι «φίλους» θα κάνουν και τι «εχθρούς» θα αφήσουν.

Για παράδειγμα, πολλοί συνέδεσαν τη σύσφιξη των σχέσεων με το Ιράν ως επιλογή της κυβέρνησης Ερντογάν για να τερματίσει τη ...«μοναξιά» που απολαμβάνει πλέον η Τουρκία στην περιοχή (στο εσωτερικό της Τουρκίας πολλοί αποδίδουν στον Ερντογάν «αξιέπαινη απομόνωση» και «ανακήρυξη πτώχευσης» στην εξωτερική πολιτική). Η Τουρκία έχει άλλωστε «καταφέρει» πλέον κακές σχέσεις με πολλούς στην περιοχή (Αίγυπτος, Συρία, Ισραήλ). Η όλο και μεγαλύτερη επιρροή που διεκδικούν στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής άλλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία κλπ.) δεν αποκλείεται να αφήσει την Τουρκία «ριγμένη», αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς πως την τελευταία περίοδο οι σχέσεις της με (παλιούς;) «φίλους» δεν είναι οι καλύτερες. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί εδώ και καιρό από τη δραστηριοποίηση τουρκικών εταιρειών στο Ιράν, αφού θέλουν εκείνες να έχουν τον πρώτο λόγο στο πότε θα λήξει το εμπάργκο και φυσικά στο ποιος θα πρωτοκαρπωθεί τον πλούτο του ιρανικού λαού.

Θα μεγαλώσει η πίεση στους εργάτες

Ασχετη με τις εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό δεν μπορεί να είναι καθόλου και η κατάσταση στο εσωτερικό κάθε χώρας. Για παράδειγμα, μέσα στην Τουρκία ο Ερντογάν δέχεται μεγάλη πίεση, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς όπου εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματός του. Η κριτική θα μεγαλώνει στο δρόμο προς τις τοπικές (το Μάρτη) και τις προεδρικές (το καλοκαίρι) εκλογές, ήδη του χρεώνουν τα σημάδια ύφεσης που εμφανίζει ξανά η τουρκική οικονομία.

Πάνω σ' αυτά τα δεδομένα, θα ενταθεί και η προσπάθεια στο εσωτερικό κάθε χώρας να εγκλωβιστούν οι εργάτες στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, να ταυτίσουν τα δικά τους συμφέροντα με εκείνα της τάξης που τους εκμεταλλεύεται. Σ' αυτό το σημείο είναι που προβάλλει κρίσιμη η ευθύνη των Κομμουνιστικών Κομμάτων: Να αναδείξουν την ταξική βάση πάνω στην οποία πρέπει να ερμηνεύονται οι ανακατατάξεις στο διεθνές και στο εσωτερικό πεδίο, να οργανώσουν ταξικούς αγώνες που θα μεγαλώνουν την ενότητα των εργατών ενάντια στην πλουτοκρατία και μέσα από την ολόπλευρη ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού να δυναμώνουν την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστές, στοχεύοντας το ίδιο το βάθρο στο οποίο βασίζουν τη δύναμή τους: Την εξουσία και την καπιταλιστική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής.

Τι συμφώνησαν Αγκυρα και Τεχεράνη

Αν και πολλές λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές για το τι ακριβώς υπογράφτηκε, Ιράν και Τουρκία συμφώνησαν να δυναμώσουν τη συνεργασία τους σε:

Αν και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων κυριάρχησε στις συγκεκριμένες επαφές, Τεχεράνη και Αγκυρα δεν αποκλείουν να συνεργαστούν και σε άλλα πεδία. Ο Ρουχανί δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News» πως «το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για τη Συρία, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για το θέμα». Στις συναντήσεις με τον Ερντογάν έχει σημειώσει ότι «η ιρανο-τουρκική συνεργασία σε άλλα θέματα της περιοχής, ειδικά αυτά που αφορούν την ασφάλεια των γειτόνων μας, συγκαταλέγονται στις ανησυχίες και των δυο μας».

Εξάλλου, δεν λείπουν ακόμα και (ανώνυμες) δηλώσεις αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων, σύμφωνα με τις οποίες το κεφάλαιο «Συρία» αποκτά δευτερεύουσα σημασία στην παρούσα φάση. Αλλωστε, Αγκυρα και Τεχεράνη συμφώνησαν στη δημιουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Πολιτικής Συνεργασίας των δύο χωρών που θα συνεδριάζει κάθε χρόνο με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Μετά από όλα αυτά, είναι απόλυτα δικαιολογημένο ότι το συγκεκριμένο ταξίδι προκάλεσε αντιδράσεις σε ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ. «Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με το Ιράν οφείλουν πραγματικά να περιμένουν. Η ημέρα που το Ιράν θα είναι ανοιχτό για οικονομικές συμφωνίες μπορεί να έρθει, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για ζητήματα οικονομικής τρομοκρατίας και κατασκοπείας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κοέν.

Αναμφίβολα, τη στάση της μελετά και κάθε μερίδα της αστικής τάξης στο εσωτερικό των χωρών. Εκπρόσωποι του «Χιζμέτ» (του «κινήματος» του ισλαμιστή επιχειρηματία Γκιουλέν που έχει διασυνδέσεις με τις ΗΠΑ και φέρεται να είναι πίσω και από τις αποκαλύψεις στην Τουρκία) επιτέθηκαν στην κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι οδηγεί την Τουρκία σε όσους θέλουν να την κάνουν «επαρχία του Ιράν».

Με λίγα λόγια, τόσο μέσα όσο και έξω από τα σύνορα κάθε χώρας, η πλουτοκρατία και οι εκπρόσωποί της ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους για να οικοδομήσουν την πολυπόθητη «ανάπτυξή» τους πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.


Α. Μ.