ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια και ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση
Κυριακή 2 Φλεβάρη 2014

Το πολεμικό κλίμα συνεχίζεται στο παγωμένο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.--

Κλιμάκωση με σταθερή παρουσία στα οδοφράγματα και ταυτόχρονα παζάρια συμβιβασμού και παρεμβάσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της συνεχιζόμενης σύγκρουσης ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης στην Ουκρανία. Μια σύγκρουση που πάει πολύ πιο πέρα από όσα προβάλλονται από τους ιμπεριαλιστές περί «μάχης για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Είναι διαπάλη που γίνεται στο εσωτερικό της ουκρανικής αστικής τάξης για το πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, σε σύνδεση με την ΕΕ ή τη Ρωσία, ή ακόμα και για τη «δοσολογία» της σύνδεσης και με τους δύο. Ακόμα, στις τάξεις της αντιπολίτευσης υπάρχουν εθνικιστικές φασιστικές δυνάμεις που υμνούν τα τάγματα των Ες-Ες που πολέμησαν την ΕΣΣΔ και το σοσιαλισμό, και φαινομενικά εμφανίζονται να μη θέλουν καμία συνεργασία. Στην πραγματικότητα και αυτοί βλέπουν πρόσδεση σε άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Ταυτόχρονα είναι διαμάχη για τη γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας αλλά και άλλων χωρών που προέκυψαν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ, ανάμεσα στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που τις θεωρεί ζωτικό της χώρο, και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πρωτίστως την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που θέλουν να επεκτείνουν τη δράση των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας.

Σημαντικό γεγονός που μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν δυνατόν να γίνει γνωστή η εξέλιξή του είναι η χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο Μόναχο της Γερμανίας όπου πραγματοποιείται η λεγόμενη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, με στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, θα γινόταν συνάντηση με τους Βιτάλι Κλίτσκο, του «Ουντάρ» (Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση), και Αρσένι Γιάτσενιουκ, του «Μπατκιβτσινά» (Πανουκρανική Ενωση «Πατρίδα»), του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Οπως διαρρεόταν, στόχος της συνάντησης ήταν, υποτίθεται, «να διερευνηθούν οι δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Αμερικανικές πηγές έλεγαν ότι βλέπουν πιθανότητες να αποδώσει ο διάλογος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ είναι φανερό ότι πίσω από τις διαβεβαιώσεις ιμπεριαλιστικών κρατών ότι δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις υπάρχει άμεση παρέμβαση. Αλλωστε, αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο πλευρό των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο, κάτι που προκάλεσε και το σκωπτικό σχόλιο του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, «θα ήθελα να δω τις αντιδράσεις των εταίρων μας της ΕΕ, αν ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας βρισκόταν, για παράδειγμα, στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος, και μιλούσε σε συγκεντρώσεις ενάντια στην ΕΕ».

Οι ελιγμοί που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που είναι σε αναρρωτική άδεια (λόγω αναπνευστικών προβλημάτων), περιλαμβάνουν την ακύρωση των νόμων περί διαδηλώσεων και το νόμο περί αμνηστίας όσων αντικυβερνητικών διαδηλωτών κρατούνται, με τον όρο ότι θα τερματιστούν οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο Γιανουκόβιτς και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση που σχηματίστηκε προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και γι' αυτό ζητάει να ενταθούν οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις για να παραιτηθεί ο Πρόεδρος και να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Ενα επιπλέον στοιχείο είναι ότι την Παρασκευή η ηγεσία του στρατού ζήτησε από τον Πρόεδρο «να λάβει επειγόντως μέτρα στο πλαίσιο της σημερινής νομοθεσίας, για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα», θεωρώντας «απαράδεκτες την κατάληψη δημόσιων κτιρίων και τις απόπειρες παρεμπόδισης της εξουσίας να ασκήσει το έργο της», ενώ εφιστά την προσοχή για το ότι «μια κλιμάκωση του κινήματος αμφισβήτησης απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Η αξιοποίηση και γεγονότων, όπως βασανισμοί αντικυβερνητικών διαδηλωτών είτε αποδεδειγμένα από την αστυνομία, είτε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, όπως αυτή του Ντμίτρι Μπουλάτοφ, που είχε απαχθεί από αγνώστους και εμφανίστηκε την Παρασκευή με έντονα τα σημάδια του βασανισμού σε όλο του το σώμα, κλιμακώνει την ένταση. Η σύγκρουση των αστών, που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτη τροπή, είναι απολύτως ξένη με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.


Δ. Κ.