Πρόστιμο 30 δισ. δρχ. για τον Κουρουπητό
Τρίτη 18 Γενάρη 2000

Η ανυπαρξία πολιτικής από την κυβέρνηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων «κοστίζει» 30 δισ. δρχ.
Με πρόστιμο 30 δισ. δρχ. περίπου απειλείται η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά την τελεσίδικη απόφαση καταδίκης της επειδή δεν εφαρμόζει σχέδια και προγράμματα για τη διάθεση των αποβλήτων.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση της απόρριψης των στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων στη χαράδρα του Κουρουπητού στα Χανιά, για την οποία υπάρχει καταδικαστική απόφαση από τις 7 Απρίλη του 1992, ενώ στη συνέχεια υπήρξε άλλη μία καταδικαστική απόφαση το 1997. Τόσα χρόνια και ακόμη δεν έχει εξευρεθεί κάποια λύση, κυρίως εξαιτίας της κυβερνητικής ανακολουθίας στο ζήτημα και της ανυπαρξίας πολιτικής της πάνω στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τώρα αν γίνει δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταβάλει πρόστιμο που φτάνει τα 10 εκατομμύρια την ημέρα και μάλιστα αναδρομικά από το 1992, αφού το πρόβλημα του Κουρουπητού δεν έχει λυθεί. Κάποιες προτάσεις που θα έλυναν προσωρινά το πρόβλημα, ώστε να γλιτώσει η χώρα μας το πρόστιμο, όπως ο διαμοιρασμός των απορριμμάτων της πόλης των Χανίων σε άλλες περιοχές της Κρήτης, δεν έχουν ευοδωθεί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται έτσι και εξαιτίας της πολιτικής της σε δύσκολη θέση και προσπαθεί να αναβάλει τη λήψη της απόφασης, πράγμα που έχει πετύχει προς το παρόν για τέσσερις μήνες. Η παράταση όμως που πήρε λήγει σε δύο μήνες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μάλιστα το θέμα απασχόλησε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα υπό τον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο και πάλι να βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων χαρακτηρίζεται περίπου ως ανύπαρκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει προσαρμόσει τη νομοθεσία της χώρας σε μια σειρά από κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες εκκρεμούν από το 1996, όπως για παράδειγμα αυτές για την ανακύκλωση των απορριμμάτων συσκευασίας και άλλων προϊόντων, όπως οχήματα, λάστιχα, καταλύτες αυτοκινήτων, ορυκτέλαια, μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κ.ά. Επίσης την οδηγία για τα επικίνδυνα τοξικά χημικά προϊόντα ή την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Αν μάλιστα αυτό δε γίνει σύντομα, τότε η χώρα μας απειλείται και με άλλες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και με άλλα υπέρογκα πρόστιμα...