ΧΡΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΛΑΪΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Υπόθεση των εργαζομένων η οργάνωση της πάλης που δρομολογεί τη λύση τους

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Περιστέρι το Σάββατο 8/2 στις 6.30 μ.μ. στο ΚΥΒΕ

Κυριακή 2 Φλεβάρη 2014

Σε μαζική συμμετοχή του εργατόκοσμου και της νεολαίας καλούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη συγκέντρωση στο Περιστέρι. Η συγκέντρωση και η προετοιμασία της αποτελούν αφορμή για να έρθουν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος σε επαφή πλατιά με εργαζομένους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους, ώστε να φτάσει παντού το κάλεσμα συστράτευσης με το ΚΚΕ.

Το σύνθημα «Ισχυρό ΚΚΕ παντού, στις ευρωεκλογές, στους δήμους και στις περιφέρειες! Για αποδέσμευση από την ΕΕ, για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη Λαϊκή Εξουσία» μεταφέρεται σε κάθε γειτονιά και σε χώρους δουλειάς ώστε οι εργαζόμενοι του Περιστερίου με ενιαίο κριτήριο να ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές, να ξεπεράσουν τις παγίδες που έντεχνα στήνει το αστικό πολιτικό σύστημα και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Η καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της ΝΔ, η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού θα δώσουν ανάσα και κουράγιο στο λαό και κυρίως στο εργατικό κίνημα, ώστε από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψει νέα μέτρα και να συγκεντρώσει δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση. Με αυτό το κριτήριο και εκτιμώντας πόσο άσχημα πλήρωσε τελικά το εργατικό κίνημα την εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδυνάμωση του ΚΚΕ πριν από δύο χρόνια πρέπει να πάει μέχρι την κάλπη ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος, ο άνεργος και τα παιδιά τους.

Για την επιτυχία της συγκέντρωσης οι ΚΟΒ δουλεύουν εντατικά με αφετηρία την πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» και τη διακήρυξη της ΚΕ την προηγούμενη Κυριακή. Η διακίνηση της εφημερίδας, που διπλασιάστηκε, η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητα των μελών και των φίλων του Κόμματος μπροστά στις εκλογικές μάχες που έρχονται, δίνουν αισιόδοξα μηνύματα. Μέχρι και το Σάββατο 8/2 οι ΚΟΒ προγραμματίζουν πλούσια δραστηριότητα: Καθημερινά γίνονται εξορμήσεις στον ΟΑΕΔ, στα νυχτερινά ΕΠΑΛ, στο ΙΕΚ, στα εργοστάσια της περιοχής και σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά στη μάχη αυτή δίπλα στα μέλη του Κόμματος, παίρνουν θέση, αναλαμβάνουν καθήκοντα και φίλοι του ΚΚΕ με πολύτιμη συμβολή. Η ΤΟ φρόντισε να πραγματοποιηθούν συσκέψεις προετοιμασίας προκειμένου να ενημερωθούν για τον προγραμματισμό των ΚΟΒ, να καταθέσουν γνώμη, να εξοπλιστούν με επιχειρήματα, ώστε να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στο σχεδιασμό. Αυτός ο τρόπος δουλειάς πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του Κόμματος, βοηθάει να φτάσει ακόμα πιο μακριά και να γίνει πιο πειστική η φωνή του.

Μαχητικά για την ενίσχυση του ΚΚΕ

Η εξόρμηση το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και κατέληξε στον ΟΑΕΔ και στη βιομηχανική ζώνη. Με «Ριζοσπάστη», ανακοινώσεις του Κόμματος και ντουντούκα το κάλεσμα έφτασε σε εκατοντάδες εργαζόμενους.

Στον ΟΑΕΔ, μια μέρα μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά για το «πρόγραμμα 440 χιλιάδων θέσεων απασχόλησης», η συζήτηση με τους ανέργους αναδεικνύει ότι η όποια προσπάθεια διαχείρισης δεν μπορεί να ανακουφίσει ούτε προσωρινά από το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας, πολύ περισσότερο να δώσει λύση. Ο Νίκος, 22 χρόνων, ψυκτικός, δύο χρόνια άνεργος, αναφέρει: «Μας κοροϊδεύουν. Κάθε τόσο ανακοινώνουν και νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά αυξάνεται συνέχεια. Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Λογαριασμοί, χαράτσια και χρέη μάς πνίγουν καθημερινά. Από σωτήρες χορτάσαμε που δήθεν θα μας έλυναν τα προβλήματα. Εδώ χρειάζονται πιο ριζικές αλλαγές...».

Το Περιστέρι, μια εργατούπολη χιλιάδων κατοίκων, περιτριγυρισμένη από δύο βιομηχανικές ζώνες, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστροφής που φέρνουν ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, και η πολιτική του ευρωμονόδρομου στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους. Η ανεργία πολλαπλασιάζεται, οι μισθοί έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ τα αλουμινάδικα και τα συνεργεία, οι μικρές βιοτεχνίες είναι σε πορεία αφανισμού. Στοιχεία που δείχνουν την αναγκαιότητα άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, με κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και Λαϊκή Εξουσία, έξω από την ΕΕ. Τότε η οικονομία θα αναπτύσσεται σε όφελος των εργαζομένων, του λαού, δε θα υπάρχει ανεργία, ενώ θα ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Ο Γιάννης, δύο χρόνια άνεργος, στηρίζει και βοηθάει το ΚΚΕ στο πλάι της ΚΟΒ και σημειώνει: «Ο δρόμος που μας καλούν να βαδίσουμε και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δοκιμασμένος. Είναι αυτός που μας κατάντησε από παραγωγούς του πλούτου σε επαίτες για ένα κομμάτι ψωμί. Οι εξαγγελίες Σαμαρά για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι άλλη μια απάτη για να ανακυκλωθεί το πρόβλημα και παράλληλα να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες. Επιδοτούν τους εργοδότες και αξιοποιούν την ανεργία για να κάνουν ακόμα πιο φτηνό το εργατικό δυναμικό. Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Ακόμα και η ανάπτυξη που τάζουν, για την οποία μας καλούν σε θυσίες, θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας. Η ανάπτυξή τους θα γίνει στην καλύτερη περίπτωση με μισθούς των 400 ευρώ... Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δε θέλει να φέρει ουσιαστική βελτίωση της ζωής μας. Αλλωστε, τα στελέχη του μέσα από τις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις έχουν υπογράψει χωρίς δεύτερες σκέψεις μειώσεις μισθών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η μόνη λύση είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Η ενίσχυση της πάλης του λαού για σύγκρουση συνολικά με την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων».

Στο Περιστέρι είναι πολύ έντονο το εργατικό στοιχείο, επομένως το έδαφος είναι πρόσφορο για την παρέμβαση του Κόμματος. Χιλιάδες από τους κατοίκους που είναι εγκατεστημένοι στη Δυτική Αθήνα δουλεύουν σε εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Από το Περιστέρι αναχωρούν πολλά πούλμαν με εργάτες για τις βιομηχανίες, επομένως η ανάπτυξη δεσμών με την εργατική τάξη της περιοχής είναι καθοριστικής σημασίας για την ανασύνταξη του κινήματος και την οικοδόμηση του Κόμματος σε σημαντικούς κλάδους. Οι ΚΟ προσπαθούν, εκτός από τις εξορμήσεις, να έρθουν με επισκέψεις σε σπίτια, σε προσωπική επαφή με εργάτες, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους. Ετσι εξασφαλίζεται πιο αποτελεσματική συζήτηση, βγαίνουν συμπεράσματα και αφομοιώνεται καλύτερα η πολιτική του Κόμματος.

Το γεγονός ότι η μάχη για το κέρδισμα της ψήφου δίνεται ενιαία και με κριτήριο ζητήματα στρατηγικής σημασίας, όπως η καπιταλιστική κρίση, ο ρόλος και το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης, η θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτές, η ανάπτυξη, η πορεία του χρέους κ.ά., επιβεβαιώνεται και από την παρέμβαση όλων των άλλων κομμάτων στο Δήμο Περιστερίου.

Να κρίνουν με βάση την ανάγκη ν' αλλάξει η ζωή τους

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κρίνουν από τη συνολική κατάσταση που βιώνουν σε όλους τους τομείς. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση ξεδιπλώνεται και στην Υγεία και Πρόνοια και μάλιστα με καταμερισμένο ρόλο στην τοπική δημοτική αρχή. Οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί πλέον μετά τις συγχωνεύσεις έφτασαν τους 15, τα τροφεία αγγίζουν μέχρι και τα 150 ευρώ, ενώ μόνο φέτος έμειναν απέξω κοντά 600 νήπια, επιβαρύνοντας κι άλλο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τα μπαλώματα που δήθεν εξασφαλίζει η δημοτική αρχή από προγράμματα ΕΣΠΑ δε σώζουν την κατάσταση. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες: Οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με το μισό από το αναγκαίο προσωπικό και προσπαθούν να καλύψουν τις τρύπες με εργαζόμενους από άλλα πόστα, με κινδύνους για τα μικρά παιδιά. Από τα τρία υποκαταστήματα ΙΚΑ, έμεινε μόνο το ένα που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των κατοίκων, ενώ ακόμα και το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί, δεν έχει ειδικότητες.

Η φτώχεια και η ανέχεια που δοκιμάζει ο λαός, η αγωνία του να ανακουφιστεί έστω προσωρινά από τα προβλήματά του, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη δημοτική αρχή του Παχατουρίδη και άλλους παρατρεχάμενους.

Η διοίκηση του δήμου, παριστάνοντας την ανεξάρτητη και ακομμάτιστη δύναμη, την ίδια στιγμή που υλοποιεί κατά γράμμα όλη την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, με τα πεντάμηνα προγράμματα, την ελαστική απασχόληση, την απλήρωτη δουλειά και τις απολύσεις, πετάει και ένα ξεροκόμματο ελεημοσύνης. Ενώ είναι συνυπεύθυνοι με την κυβέρνηση για την αθλιότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους, προσπαθούν να πείσουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τη φτώχεια και τη μιζέρια. Οι «ομάδες αλληλεγγύης» που στήνονται από την τοπική διοίκηση, τις ΜΚΟ, την Εκκλησία και άλλους φορείς, μαζί και με οπορτουνιστές, σκοπό έχουν το χαμήλωμα των απαιτήσεων από τους εργαζόμενους και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής προκειμένου ανεμπόδιστα να συνεχίζεται η αντιλαϊκή επίθεση από την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι της περιοχής αντιλαμβάνονται ότι ακόμα και αυτά τα ψίχουλα φιλανθρωπίας με σκοπό τη φιγούρα δεν αλλάζουν την κατάσταση, δεν αντιστρέφουν τον αντιλαϊκό κατήφορο, οι θύτες δεν μπορούν να σώσουν τα θύματα.

Στον αντίποδα, οι κομμουνιστές είναι μπροστά στην καθημερινή πάλη, στην οργάνωση του αγώνα για να αποκρουστούν τα βάρβαρα μέτρα. Για να οργανωθεί η μαχητική εργατική και λαϊκή αντιπολίτευση, ώστε να μπει φρένο στον κατήφορο. Πρωτοστατούν με ανιδιοτέλεια μέσα από τη δράση της Λαϊκής Επιτροπής για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι, οργανώνοντας οι ίδιοι την ταξική τους αλληλεγγύη ώστε να μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν και αντί να χαμηλώνουν τον πήχη των απαιτήσεών τους, να πάρουν τη θέση τους στη μεγάλη λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή. Με σύνθημα «Κανένας μόνος του στην κρίση» στο Περιστέρι οργανώνονται λαϊκά φροντιστήρια για παιδιά ανέργων από άνεργους εκπαιδευτικούς και φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, συλλέγονται τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Αυτός είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας, ο δρόμος του ανυποχώρητου αγώνα και της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Για να παλέψει ο λαός για τη δική του εξουσία, που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη εγγύηση στην αναμέτρηση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Στη σύγκρουση με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και με την οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Το Περιστέρι έχει πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, έχει δώσει δεκάδες αγωνιστές στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση. Τροφοδότησε την ηρωική πάλη του λαού μας στην Αντίσταση, στο ΕΑΜ και στον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944. Το ΚΚΕ έχει παράδοση στην περιοχή και τιμά τους αγώνες της εργατικής τάξης μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή, χωρίς να λογαριάζει κόπους και προσωπικές θυσίες. Οι εκλογικές μάχες του Μάη μπορούν και πρέπει να βγάλουν πιο ισχυρό το ΚΚΕ παντού, αυτός είναι ο δρόμος για να ενισχυθεί η πάλη του λαού.


Δ.