ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η Γερμανία και με στρατό σε διεθνείς επεμβάσεις

Σειρά διεθνών ζητημάτων, πεδία ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στις συζητήσεις

Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014

Από τη λεγόμενη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο
Στο Μόναχο της Γερμανίας, άρχισε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκε την Κυριακή η λεγόμενη 50ή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, μια συνάντηση που ξεκίνησε το 1963, με κύριο στόχο την προσπάθεια συντονισμού για την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση χρησιμεύει ως φόρουμ ανταλλαγής απόψεων για διεθνή ζητήματα και βέβαια είναι φανερό ότι σε αυτό εκφράζεται και ο ανταγωνισμός μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως στα ζητήματα της Ουκρανίας, της Συρίας, του Ιράν που κυριάρχησαν στις συζητήσεις (βλέπε στα αντίστοιχα ρεπορτάζ σε διπλανές στήλες).

Συμμετείχαν 90 αντιπροσωπείες χωρών (20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 50 υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας) αλλά και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ (96 χρόνων), γνωστός από τη λεγόμενη Ostpolitik, πολιτική για την ανατολική Ευρώπη, όπως οι βετεράνοι Αμερικάνοι μαέστροι του αντικομμουνισμού Χένρι Κίσινγκερ (91 χρ.) και Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, (86 χρ.), όπως και ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν (88 χρ.).

Πάντως, με το «καλημέρα», με την εναρκτήρια ομιλία του, ο Γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος Γιοαχίμ Γκάουκ, την Παρασκευή το απόγευμα, έδωσε το στίγμα ότι η Γερμανία θα διεκδικήσει, ξεπερνώντας όποιες τυπικές δεσμεύσεις υπήρχαν από τα αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την ενεργότερη συμμετοχή της στις διεθνείς επεμβάσεις.

Είπε χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της δε θα πρέπει να αρνούνται εύκολα την παροχή βοήθειας σε άλλους, όταν λαμβάνουν χώρα παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου ή επιχειρήσεων εθνικής κάθαρσης» και πρόσθεσε: «Η χρήση στρατιωτικής βίας ως ύστατο μέσο είναι εφικτή, μόνο κατόπιν προσεκτικής έρευνας και αξιολόγησης των συνεπειών, καθώς επίσης και σχετικής άδειας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Κάλεσε, στη συνέχεια, τους Γερμανούς πολίτες να αποκτήσουν και πάλι αυτοπεποίθηση, την οποία έχασαν οι πρώτες γενιές μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργώντας μια νέα εικόνα βασισμένη στην έννοια της εμπιστοσύνης. «Οποιος εμπιστεύεται τον εαυτό του, μπορεί να αποκτήσει τη δύναμη για να αλλάξει τον κόσμο. Μόνο όποιος πιστεύει αρχικά στον ίδιο, είναι αξιόπιστος και για τους εταίρους του», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τους συμπατριώτες του.

Στην ίδια ρότα κινήθηκε και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σοσιαλδημοκράτης Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Είπε, με έμφαση: «Η Γερμανία εκ του μεγέθους της δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται στο ρόλο του έξωθεν σχολιαστή, θα πρέπει να είναι έτοιμη να δραστηριοποιείται έγκαιρα, αποφασιστικότερα και ουσιαστικότερα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».

Η χριστιανοδημοκράτισσα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, με μεγαλύτερη έμφαση, σημείωσε ότι η «αδιαφορία δεν είναι επιλογή για τη Γερμανία», ενώ προανήγγειλε ότι ο γερμανικός στρατός ετοιμάζεται να στείλει περισσότερες δυνάμεις στην επέμβαση στο Μάλι, που ξεκίνησαν οι Γάλλοι, στο όνομα της αντιμετώπισης των «ένοπλων ισλαμιστικών δυνάμεων». Βέβαια, η Γερμανία θα συμβάλει και στην προετοιμαζόμενη επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ γερμανικές δυνάμεις θα παραμείνουν και στο Αφγανιστάν.

Στη Διάσκεψη, υπήρξαν συζητήσεις και για το ζήτημα των παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως αποκαλύφθηκε από στοιχεία που έδωσε ο πρώην πράκτοράς της Εντουαρντ Σνόουντεν. Τόσο από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ όσο και αξιωματούχους άλλων χωρών δόθηκαν υποσχέσεις να υπάρξει σεβασμός στη συνεργασία ...μεταξύ συμμάχων. Ακόμα, συμπεριλήφθηκαν θέματα για τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό, για το προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου.

Ο ΥΠΕΞ και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι και, Τζ. Χάιγκελ, αντίστοιχα, μίλησαν για αναγέννηση της διατλαντικής συνεργασίας και χαρακτηριστικά ο Κέρι δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη είναι ισχυρότερες, όταν μιλούν με μία φωνή» και αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα: την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση των διεθνών κρίσεων. Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της διαμάχης στην Ουκρανία, ο Κέρι υπογράμμισε την αλληλεγγύη Ευρώπης και Αμερικής προς τον ουκρανικό λαό, τονίζοντας ότι η πλειονότητα των Ουκρανών διεκδικεί το δικαίωμα επιλογής των εταίρων του.