ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση τιμής για τους μαχητές του ΔΣΕ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014

CORBIS/APEIRON

Η φωτογραφία με τους άταφους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ που τραβήχτηκε δυο μέρες μετά τη μάχη
Τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας στις 12 Φλεβάρη του 1949 θα τιμήσει την Κυριακή 16 Φλεβάρη η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με εκδήλωση που θα γίνει στις 11 το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

Στην εκδήλωση, με θέμα «Λαϊκή Ευημερία, η ουσία και ο σκοπός της πάλης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας», θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς το χώρο όπου βρίσκεται ο ομαδικός τάφος των μαχητών του ΔΣΕ. Στο χώρο έχουν ήδη γίνει εργασίες διαμόρφωσης - και θα συνεχιστούν - για την εγκατάσταση του ανάλογου μνημείου.

Στη Φλώρινα, από τις 11 μέχρι τις 13 Φλεβάρη του 1949, ο ΔΣΕ έδωσε μία από τις πιο σκληρές μάχες του. Η μάχη έχει καταγραφεί σαν η δυσκολότερη και μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ σε κατοικημένους χώρους. Απέναντί του είχε μια πολύ καλά οχυρωμένη πόλη, που την υπεράσπιζαν μεγάλες δυνάμεις του Αστικού Στρατού οι οποίες είχαν στη διάθεσή τους άφθονο πολεμικό υλικό. Η διαταγή του Γενικού Αρχηγείου για τις επιχειρήσεις στη Φλώρινα εκδόθηκε στις 5-2-1949. Παράλληλα, όμως, ετοιμαζόταν γι' αυτήν τη μάχη και ο Αστικός Στρατός που είχε έγκαιρα αντιληφθεί τις προθέσεις του ΔΣΕ. Γνώριζε τη συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων του ΔΣΕ στην περιοχή και τις εντατικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.


Το γεγονός ότι ο αστικός στρατός ήταν προετοιμασμένος γι' αυτήν τη μάχη, σε συνδυασμό με το συσχετισμό δύναμης, έδινε εξαρχής στη μάχη το χαρακτήρα της άνισης. Ο ΔΣΕ είχε χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση από το ξεκίνημά της.

Ομως οι μαχητές και οι μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πολέμησαν με άφθαστο κομμουνιστικό ηρωισμό και αυτοθυσία, έχοντας συναίσθηση του κομματικού τους καθήκοντος και της αποστολής τους. Αντιμετώπισαν αφάνταστα δύσκολες συνθήκες και παρά τον άνισο συσχετισμό δυνάμεων ανέδειξαν περίτρανα την ηθικοπολιτική ανωτερότητα και τη γενναιότητα του ΔΣΕ. Ο ΔΣΕ στη μάχη της Φλώρινας είχε πολύ μεγάλες απώλειες, πάνω από 800 νεκρούς και 930 τραυματίες. Μετά το τέλος των επιχειρήσεων, ο Αστικός Στρατός μάζεψε τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ μαζί με πολλούς τραυματίες και με μπουλντόζες όλους μαζί, ζωντανούς και νεκρούς, τους παράχωσε σε ένα λάκκο, στο χωράφι που είναι στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, στην Περιοχή Αγιος Γεώργιος.

Για χρόνια και χρόνια στη Φλώρινα ήταν κοινό μυστικό ότι στο χωράφι - όπως το έλεγαν - ήταν θαμμένοι οι μαχητές του ΔΣΕ χωρίς όμως καμία επίσημη ένδειξη γι' αυτό.

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες στις 16 Οκτώβρη του 2009 η ΚΕ του ΚΚΕ ανακοίνωσε:

Ο χώρος όπως διαμορφώνεται για να στηθεί το μνημείο
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με συγκίνηση ανακοινώνει στους συντρόφους, μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της ΕΑΜικής Αντίστασης, στον ελληνικό λαό, ότι, μετά από πολύχρονες προσπάθειες, πέρασε στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ ο χώρος, στον οποίο βρίσκεται ο κοινός τάφος των περισσότερων από 800 μαχητριών και μαχητών του ΔΣΕ, τιμημένων νεκρών του στη μάχη της Φλώρινας το 1949.

Είναι μια ιστορική στιγμή. Με την αγορά από το ΚΚΕ της συγκεκριμένης έκτασης έγινε δυνατό να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που εμπόδιζαν τη διαμόρφωση του χώρου και την ανέγερση μνημείου αντάξιου της μεγάλης αυτής θυσίας. Εγινε το πρώτο βήμα για να ανταποκριθούμε στο χρέος μας να αναδείξουμε την αιματοποτισμένη προσφορά του λαϊκού ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην άνιση μάχη που έδωσε για το δίκιο του λαού μας».

Οι εργασίες για την ανέγερση του μνημείου συνεχίζονται στο χώρο που έχει ήδη περιφραχτεί και έχουν γίνει οι πρώτες εργασίες που να τον καθιστούν επισκέψιμο.