ΦΡΕΓΑΤΑ «ΨΑΡΑ»
Πλώρη ξανά για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ερυθρά Θάλασσα

Επιστρέφει στη δύναμη της ναυτικής επιχείρησης «Αταλάντα» της ΕΕ

Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014

Η φρεγάτα «Ψαρά»
Η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού αναχώρησε χτες από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκειμένου να λάβει ξανά μέρος στη ναυτική επιχείρηση «Αταλάντα» της ΕΕ, στην Ερυθρά Θάλασσα, για ένα τρίμηνο και μετά από «απουσία» περίπου δύο χρόνων. Συνεχίζεται έτσι η πολύμορφη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με βασικό στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης.

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση «Αταλάντα» βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2008 και στόχο έχει την εξάπλωση του ιμπεριαλιστικού στρατιωτικού ιστού στην περιοχή των ανατολικών ακτών της Αφρικής, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πειρατείας, διασφαλίζοντας στην ουσία τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Επισήμως, αποστολή της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης EU NAVFOR (με Βρετανό επιχειρησιακό διοικητή και έδρα το Νόρθγουντ της Βρετανίας) είναι να συνοδεύει πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα στο πλαίσιο του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας (WFP). Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως ομολογείται ανοιχτά, η NAVFOR ελέγχει τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο σε τεράστια περιοχή, ακτίνας 500 ναυτικών μιλίων από τα παράλια της Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένων και των χωρικών της υδάτων.

Παραπέρα, η εν λόγω ναυτική επιχείρηση της EE διεξάγεται στο πλαίσιο της διαβόητης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση η σειρά προτεραιότητας των πλοίων που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή δύναμη είναι: Πλοία μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, πλοία νηολογίου κρατών EE και άλλα πλοία, δηλαδή τα ...πάντα.

Αλλωστε, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος στο πλήρωμα της φρεγάτας λίγο πριν αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα «ο σκοπός είναι συγκεκριμένος, και έχει να κάνει, καταρχήν, με τη συμμετοχή μας σε μία ευρωπαϊκή αποστολή. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτήν την περίοδο η πατρίδα μας προεδρεύει της ΕΕ και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε εκεί. Εχει όμως να κάνει και με την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά -ας μην το ξεχνάμε αυτό- και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας».

Το ΠΝ συμμετείχε ανελλιπώς στην επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ», με προσωπικό και μέσα (φρεγάτες με ελικόπτερο), από την έναρξή της το 2008 (αναλαμβάνοντας παράλληλα και τη Διοίκηση της Δύναμης) έως το 2012. Με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων, η κυβέρνηση το 2012, είχε αποσύρει τα πλοία του ΠΝ από τη δύναμη, συμμετέχοντας μόνο με επιτελείς στο στρατηγείο και στον εν πλω Διοικητή. Πλέον η ελληνική κυβέρνηση στέλνει εκ νέου φρεγάτα.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το κόστος της τρίμηνης αποστολής του πλοίου θα ανέλθει στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί, ανάλογα με τις επιχειρησιακές δραστηριότητες που θα αναλάβει στη διάρκεια του τριμήνου.