ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μαζική διαδήλωση χτες για την Υγεία

Οι δρόμοι γύρω από το υπουργείο Υγείας κατακλύστηκαν με κόσμο

Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014

Η συγκέντρωση στην Ομόνοια, όπως φαίνονταν από την οδό Σταδίου
Χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των κλάδων, συνταξιούχοι, γυναίκες, σπουδαστές, άνεργοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ και διαδήλωσαν χτες το απόγευμα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατήγγειλαν τα μέτρα της κυβέρνησης που κλείνουν μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία, καταργούν παροχές. Απαίτησαν να μην κλείσει καμία δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αντίθετα να διευρυνθούν, να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια, όπου μίλησε ο Βασίλης Τοπαλλιανίδης, γιατρός στη Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ στο Μενίδι και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών ΕΟΠΥΥ Αττικής. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Υγείας φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Εξω οι εταιρίες από την Υγεία, δωρεάν να είναι τα νοσοκομεία», «Εμπόρευμα δεν είναι η Υγεία, να σταματήσει τώρα η ληστεία».

Οι δρόμοι γύρω από το υπουργείο Υγείας - Αριστοτέλους, Μάρνη, 3ης Σεπτεμβρίου - κατακλύστηκαν από τον κόσμο. Εξω από το υπουργείο αναγγέλλονταν τα δεκάδες ψηφίσματα καταδίκης ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, σωματείων και φορέων για το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Υγείας
Παίρνοντας το λόγο ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, είπε: «Χρόνια τώρα λέγαμε ότι οι κυβερνήσεις μας στέλνουν στον Καιάδα και δεν ήμασταν υπερβολικοί. Οχι μόνο τσάκισαν τις συντάξεις, τους μισθούς, τα ωράρια, τις κοινωνικές παροχές, έρχονται τώρα να μας τελειώσουν, κόβοντας την Υγεία, τα φάρμακα, τους γιατρούς».

Εκ μέρους της ΟΓΕ, η Μαριάνθη Χαλβατζή αναφέρθηκε στις ακόμη τραγικότερες συνέπειες που έχουν τα αντιλαϊκά μέτρα για τις γυναίκες, καθώς έχουν αυξημένες και ιδιαίτερες ανάγκες για παροχές Υγείας, όπως ειδικές εξετάσεις, διευκόλυνση γαλουχίας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, άδεια μητρότητας, άδεια τοκετού κ.ά. Υπογράμμισε ότι όλοι οι Σύλλογοι Γυναικών πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις έξω από τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ για να αποτραπεί το κλείσιμό τους και θα συνεχίσουν την πάλη τους.