ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Για λογαριασμό της αστικής τάξης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2014

Από τη συνάντηση του Ε. Βενιζέλου στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου με τον ομόλογό του, Igor Lukcic
Στις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συνεχίζει το ταξίδι του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, με στόχο των επαφών του την προώθηση της στρατηγικής επιλογής της ΕΕ για διεύρυνση στην περιοχή, ως ένα ακόμη πεδίο δράσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων αλλά και για την ενίσχυση της ντόπιας αστικής τάξης αυτών των χωρών, αλλά και των αστών της Ελλάδας, που σημαίνει πιο εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, μεγαλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και της εργατικής δύναμης των λαών των συγκεκριμένων χωρών και επέκταση της δράσης των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Μετά τη συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, συναντήθηκε στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου με τον ομόλογό του, Igor Lukcic, ο οποίος εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του για ένταξη της χώρας του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο Ε. Βενιζέλος αναγνώρισε μεν «τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει το Μαυροβούνιο, προκειμένου να θεμελιώσει την ευρωπαϊκή του πορεία και προοπτική», ωστόσο κάλεσε «να γίνουν και άλλα βήματα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (...) να εισαχθούν όλες οι αναγκαίες αλλαγές». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ως «πολύ παλιό μέλος του ΝΑΤΟ (...) είμαστε διατεθειμένοι, σε διμερή βάση, να συνεργαστούμε και για την προετοιμασία της ενταξιακής πορείας του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ».

Οι δύο ΥΠΕΞ στάθηκαν στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Ο Μαυροβούνιος μίλησε και για νέες συμφωνίες που οι δυο πλευρές σκοπεύουν να υπογράψουν. Ο Ε. Βενιζέλος, εκφράζοντας τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της επιτυγχάνοντας την επιχειρηματική της παρουσία σε ευρύτερες γεωγραφικές ζώνες, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε διμερές επίπεδο, οι σχέσεις είναι εξαιρετικές. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός ξένος άμεσος επενδυτής στο Μαυροβούνιο. Ενθαρρύνουμε την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στο Μαυροβούνιο, ξέρουμε ότι η κυβέρνηση κάνει μεγάλες προσπάθειες, για να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον φιλικό για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, ιδίως τις ξένες. Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και αυτό θα το αξιοποιήσουμε, όπως συμφωνήσαμε με τον ομόλογό μου».

Και υποσχέσεις συμβολής στην καπιταλιστική σταθερότητα

Ακολούθως, ο Βενιζέλος μετέβη στο Σαράγεβο, όπου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Zlatko Lagumdzija. Στο γνωστό μοτίβο της προώθησης επιχειρηματικών σχεδίων, ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε: «(...) χαίρομαι γιατί έχουμε μπροστά μας τη δυνατότητα να προωθήσουμε πολλά σχέδια, κυρίως ενεργειακά, πρωτίστως γύρω από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP. Οι επεκτάσεις του TAP προς την περιοχή αυτή πρέπει οπωσδήποτε να περικλείουν και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη».

Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει μια κατάσταση «εσωτερικής ασφάλειας και τάξης», κατευνασμό λαϊκών αντιδράσεων απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική, ενσωμάτωση ευρύτερων λαϊκών μαζών στον ευρωμονόδρομο. Εξ ου και οι δηλώσεις Βενιζέλου ότι «το θεμελιώδες ενδιαφέρον μας είναι η σταθερότητα, η εδαφική ακεραιότητα και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και, βεβαίως, η ευημερία των πολιτών της. Τα προβλήματα δεν είναι μόνο διεθνοτικά ή συνταγματικά. Τα προβλήματα είναι και οικονομικά και κοινωνικά». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το «πολιτικό προσωπικό» και οι «θεσμικές οντότητες» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης «καταλαβαίνουν την ευθύνη τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες των πολιτών τους και να διαφυλάξουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, διαφυλάσσοντας έτσι τη σταθερότητα, την ακεραιότητα και την προοπτική της χώρας». Σαν να λέμε, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως η ΕΕ, που συμμετείχε όσο κανείς στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στον ακρωτηριασμό της Σερβίας, εγγυάται την «ακεραιότητα», το μη διαμελισμό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης!

Αργότερα χτες ο Ε. Βενιζέλος αναμενόταν να μεταβεί στην πρωτεύουσα του Κοσσόβου, Πρίστινα, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Σήμερα, Πέμπτη, θα έχει συναντήσεις σε Σκόπια και Τίρανα.