ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το επίδομα τοκετού να δίνεται σε όλες τις μανάδες

Παρεμβάσεις, με αφορμή τα απαράδεκτα ραβασάκια που φτάνουν από τον ΕΟΠΥΥ σε δεκάδες γυναίκες του Ηρακλείου Κρήτης

Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014

Από τη χθεσινή παρέμβαση των ομάδων της ΟΓΕ στην Περιφέρεια Ηρακλείου
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των μητέρων στο Ηράκλειο της Κρήτης που παίρνουν τα «ραβασάκια», με τα οποία το ΙΚΑ τους ζητά να επιστρέψουν έντοκα το ποσό του επιδόματος τοκετού. Πρόκειται για γυναίκες που γέννησαν πριν έναν περίπου χρόνο και τους καταβλήθηκε το επίδομα. Ο ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται τώρα ότι το πήραν «κατά λάθος», αφού ο κανονισμός του Οργανισμού που τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβρη του 2012, το κατάργησε για τις μητέρες που γεννούν σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, ενώ ισχύει μόνο για τις γυναίκες που γεννάνε στο σπίτι.

Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα αντιμετωπίζουν πάνω από 100 γυναίκες, ενώ ο τελικός αριθμός τους ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Μάλιστα, για την επιστροφή του ποσού ορίζεται χρονικό περιθώριο 15 ημερών, ενώ οι μητέρες που δε θα μπορέσουν να καταβάλουν τα 900 ευρώ του επιδόματος και τους τόκους, απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Κινητοποίηση για το ζήτημα έκαναν στην Περιφέρεια Κρήτης την Παρασκευή το πρωί οι Ομάδες της ΟΓΕ στο Ηράκλειο και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μαζί με μητέρες που καλούνται να επιστρέψουν το επίδομα. Πραγματοποίησαν εξόρμηση με την ανακοίνωση των Ομάδων της ΟΓΕ, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, Σ. Αρναουτάκη, στον οποίο κατέθεσαν τα αιτήματά τους.

Διεκδικούν:

Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή του ΙΚΑ. Οπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ, ο τελευταίος στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους επανέλαβε την απειλή για κατασχέσεις, στις οποίες, όπως ισχυρίστηκε, θα προχωρήσει το ίδιο το ΙΚΑ. Απευθύνθηκε, επίσης, απαξιωτικά στις μητέρες, με το επιχείρημα ότι «τα χρήματα δεν είναι δικά σας, αλλά κύρια εισφορές των εργοδοτών και του κράτους», τη στιγμή που οι εργαζόμενες πληρώνουν όχι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και μεγάλο μέρος του κόστους του προγεννητικού ελέγχου.