ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απολογισμός της δράσης και στόχοι για τη συνέχεια
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014

Στιγμιότυπο από τη συνέλευση
Απολογισμό της δράσης που ανέπτυξε την περασμένη χρονιά, έκανε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στη Γενική του Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Τόσο η εισήγηση, που έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χρύσανθος Κυριαζής, όσο και οι παρεμβάσεις από εργαζόμενους στους Δήμους, στα «πεντάμηνα», από άλλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ακόμα και από σπουδαστές Επαγγελματικών Σχολών, στάθηκαν σε θετικά παραδείγματα από τη δράση του Συνδικάτου, σε αδυναμίες που πρέπει να ξεπεραστούν και έθεσαν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων για τα επόμενα βήματα.

Το Συνδικάτο αξιολογεί ως σημαντική τη συνεργασία με τα επιχειρησιακά σωματεία, στο τιμόνι των οποίων βρίσκονται ταξικές δυνάμεις, τη συγκρότηση Σωματειακής Επιτροπής στο Περιστέρι, τη σύσταση Επιτροπής από τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας», αλλά και στους νέους και τις νέες που δουλεύουν στους Δήμους με προγράμματα μαθητείας. Στους στόχους που θέτει για το επόμενο διάστημα, είναι η δημιουργία σωματειακών επιτροπών σε περισσότερους δήμους και παραρτημάτων του Συνδικάτου.

Μεγάλη βαρύτητα δίνει το Συνδικάτο στο ζήτημα της ενότητας των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία δουλεύουν, στην επεξεργασία αιτημάτων που ενώνουν τον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει οξύνει την αντιπαράθεση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία δε δέχεται την ένταξη των συμβασιούχων στα σωματεία. Η εμπειρία που μεταφέρθηκε από τις κινητοποιήσεις για να πληρωθούν τα «πεντάμηνα», για να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για να έχουν ίσα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα άδειες, με τους άλλους εργαζόμενους, θεωρείται παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματα του Συνδικάτου.

Το Συνδικάτο αποφάσισε να συμμετέχει στην κινητοποίηση που οργανώνουν ταξικά σωματεία για την ανεργία στις 6 Μάρτη και στη συγκέντρωση των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ και ΟΓΕ στις 7 Μάρτη για τη Μέρα της εργαζόμενης γυναίκας. Παράλληλα, οι δυνάμεις του βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς στις 23/3 τελειώνει η περίοδος διαθεσιμότητας για τους σχολικούς φύλακες και η μεγάλη τους πλειοψηφία έρχεται πλέον αντιμέτωπη με την απόλυση.

Προετοιμάζει, επίσης, νέες παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» και ανάλογες πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των σπουδαστών των ΕΠΑΣ που κάνουν μαθητεία στους Δήμους. Τέλος, οι δυνάμεις του Συνδικάτου δίνουν τη μάχη της προετοιμασίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ για τα μέσα Μάρτη, με γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς.