ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Χτύπησε με ΜΑΤ τη συγκέντρωση για τους ανέργους

Γύρισε προκλητικά την πλάτη στα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων και προσπάθησε να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη»

Παρασκευή 7 Μάρτη 2014

Η πορεία κατευθύνεται από την Ομόνοια στο υπουργείο Εργασίας, στη Σταδίου
Με λύσσα επιτέθηκαν χτες οι δυνάμεις καταστολής σε ανέργους, εργαζόμενους και συνδικαλιστές, που διαδήλωσαν μαζικά για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, ύστερα από κάλεσμα δεκάδων ταξικών συνδικάτων της Αττικής. Η κυβέρνηση, όχι μόνο αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία των συνδικάτων, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στους χιλιάδες ανέργους και τις οικογένειές τους, αλλά έστειλε εναντίον τους και τις δυνάμεις καταστολής.

Πέρα από το να δείξει την πυγμή της στην εφαρμογή των μέτρων που τσακίζουν εργαζόμενους και άνεργους, η κυβέρνηση εξαπέλυσε την επίθεση, για να κρατήσει «καθαρούς» τους δρόμους του κέντρου από διαδηλωτές, στο πλαίσιο της απόφασης για απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε κεντρικά σημεία, με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Αθήνα. Ηταν η πολλοστή φορά που η Αστυνομία εξέδιδε τέτοια απαγόρευση, επαληθεύοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πάνε χέρι χέρι με την ένταση του κρατικού αυταρχισμού.

Η χτεσινή διαδήλωση ξεκίνησε στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, όπου μίλησε ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Παρουσίασε τα μέτρα που διεκδικεί για τους άνεργους το ταξικό κίνημα και σημείωσε: «Ολα αυτά δεν θα τα κατακτήσουμε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται διαρκής αγώνας με το κεφάλι ψηλά. Ο αγώνας δεν είναι εργολαβία για να τον αναθέτουμε σε άλλον. Απαιτεί και τη δική μας συμμετοχή».

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου. Παρότι από τις προηγούμενες μέρες είχε κανονιστεί συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φρόντισε να απουσιάζει σύσσωμη την ώρα της συγκέντρωσης των συνδικάτων. Συνδικαλιστές απαίτησαν να έρθει ο υπουργός για να γίνει η συνάντηση. Το αίτημά τους απορρίφθηκε και στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι θα πάνε στο υπουργείο Οικονομικών, για να συναντηθούν με κάποιον από την κυβέρνηση.

Λίγο πριν τη συμβολή των οδών Σταδίου και Ομήρου, όπου υπήρχε φραγμός της Αστυνομίας, ΜΑΤ και ομάδες ΔΕΛΤΑ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση χημικών, γκλοπ, χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Στο σημείο εκείνο χτύπησαν και τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, ο οποίος ήταν μεταξύ των διαδηλωτών. Οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με συνθήματα και ένα μέρος της πορείας κατάφερε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό.

Ακολούθησε νέα επίθεση των ΜΑΤ, που περικύκλωσαν τους διαδηλωτές, επιχείρησαν να κάνουν προσαγωγές και για ώρα τους κράτησαν απομονωμένους από τον κύριο κορμό της πορείας.

Ούτε βήμα πίσω!

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η αστυνομική επέμβαση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, για να καταγγείλει το όργιο της καταστολής. Ανάλογη καταγγελία έκανε το μεσημέρι από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.


Σε δηλώσεις του, στη διάρκεια της διαδήλωσης, ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε: «Για άλλη μια φορά η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και της τρόικας πάει χέρι-χέρι με την κλιμάκωση του αυταρχισμού. Να είναι βέβαιοι όμως ότι η αντίσταση των εργαζομένων δεν θα καμφθεί». Κατήγγειλε, επίσης, πως «οι δυνάμεις Ασφαλείας είχαν σαφείς εντολές να κρατήσουν "καθαρό" το κέντρο της Αθήνας, όπως φαίνεται, και σήμερα, όπως και τις άλλες φορές».

Επίσης, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους είπε: «Είναι πολύ γελασμένοι εάν νομίζουν ότι μπορούν να λυγίσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». Επεσήμανε ότι ο αγώνας είναι πολύμορφος και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των δυνάμεων της κοινωνικής συμμαχίας για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, σήμερα Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια.

Τη χτεσινή επίθεση καταγγέλλουν, με ανακοινώσεις τους, δεκάδες σωματεία και φορείς απ' όλη τη χώρα.