ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαδηλώσεις, καταστολή και καταγγελίες

Η κηδεία του 15χρονου έγινε μαζική διαμαρτυρία κατά της αντιλαϊκής πολιτικής

Πέμπτη 13 Μάρτη 2014

Χιλιάδες διαδήλωσαν και χτες στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Κρατώντας ένα καρβέλι ψωμί διαδήλωσαν πολλοί χτες, στην Τουρκία, ανήμερα της κηδείας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν που ξεψύχησε προχτές, ενώ νοσηλευόταν 269 μέρες σε κώμα μετά από τον τραυματισμό του από δακρυγόνα αστυνομίας κατά τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τις κινητοποιήσεις του περασμένου Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες πήραν μέρος στην κηδεία του έφηβου τον οποίο οι γονείς του είχαν δει τελευταία φορά ζωντανό το πρωί της μέρας που έφυγε από το σπίτι για ν' αγοράσει ψωμί, αλλά δε γύρισε ποτέ.

Κινητοποιήσεις έγιναν σε πάρα πολλές πόλεις όλης της χώρας (αλλά και του εξωτερικού), με κυρίαρχα τα συνθήματα που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για διαφθορά και ζητούσαν την παραίτησή της. Η αστυνομία κατέφυγε στην καταστολή ακόμα μια φορά για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους σε Αγκυρα, Μερσίν, Αντανα κτλ., χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, δακρυγόνα, αλλά και πλαστικές σφαίρες, ενώ οι διαδηλωτές συνέχισαν τη διαμαρτυρία ως αργά το βράδυ. Πληροφορίες σε ΜΜΕ έκαναν λόγο μάλιστα για τρεις τραυματίες (ο ένας από κάλυκα) και 300 συλληφθέντες.

Καταγγελίες για προβοκάτσιες

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος (CHP) της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου κατήγγειλε χτες το πρωί με δήλωσή του ότι φοβάται προβοκάτσιες από τη μεριά της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κηδείας και των διαδηλώσεων. Δεν αποκλείουμε ακόμα και το να σκηνοθετηθεί «δολοφονική απόπειρα» σε βάρος του Ερντογάν, τόνισε, σύμφωνα με «ισχυρές ενδείξεις» που έχουμε στη διάθεσή μας.

Είναι ολοφάνερο ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Τουρκία κλιμακώνεται, μπροστά στις τοπικές εκλογές στις 30 Μάρτη και τις προεδρικές του καλοκαιριού. Τα αντίπαλα στρατόπεδα καθορίζουν τις κινήσεις τους στην κόντρα για το ποιος θα αναλάβει να εκπροσωπεί τα ντόπια μονοπώλια, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία διεθνώς. Αυξάνονται διαρκώς τα στοιχεία που βεβαιώνουν ότι οι αποκαλύψεις που στοχοποιούν τη σημερινή κυβέρνηση και τον ίδιο τον Ερντογάν, καθώς και οι εκατέρωθεν κατηγορίες, αποτυπώνουν διαφορετικές απόψεις για το ποια γραμμή θα υπηρετήσει καλύτερα την τουρκική πλουτοκρατία. Σ' αυτό το πλαίσιο δεν έχουν λείψει οι κατηγορίες (από το «στρατόπεδο» Ερντογάν) ότι οι αποκαλύψεις (όπως και τα γεγονότα του καλοκαιριού) αποσκοπούν μεταξύ άλλων να μπλοκάρουν τις συνομιλίες με την κουρδική κοινότητα για να τελεσφορήσει μια ειρηνευτική διαδικασία. Από την άλλη μεριά η προχτεσινή νέα παρέμβαση του αντιπάλου πλέον του Ερντογάν, ισλαμιστή επιχειρηματία και ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την κατηγορία ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει θέσει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, κάτι που βρήκε θέση και σε χτεσινό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία και δηλώνει ότι «στηρίζει μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβέρνηση - αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες (2021-02-09 00:00:00.0)
«Νερό στο μύλο» της ενδοαστικής αντιπαράθεσης (2014-02-26 00:00:00.0)
«Φιλοξένησε» συνάντηση με Αφγανιστάν - Πακιστάν (2014-02-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις παρά την κρατική βία (2013-07-02 00:00:00.0)
Δύο γυναίκες δίνουν μάχη για τη ζωή... (2013-05-03 00:00:00.0)