ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Στόχος η προώθηση συμφερόντων των ελληνικών μονοπωλίων
Τρίτη 18 Μάρτη 2014

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί
Την προώθηση συμφερόντων ελληνικών μονοπωλίων στο Ιράν διαπραγματεύτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος πραγματοποίησε αυτήν την επίσκεψη στο Ιράν, σε μια περίοδο που έχει και την ιδιότητα του προεδρεύοντος υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, δεν είναι άσχετο από την αλλαγή στάσης της «Δύσης», των ΗΠΑ και δυνάμεων της ΕΕ απέναντι στο Ιράν και τις διαπραγματεύσεις μαζί του, σε μια προσπάθεια συνολικής διευθέτησης στα ανοιχτά μέτωπα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Περιοχή όπου και οι ΗΠΑ και η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αναπροσαρμόζουν το ρόλο και τις συμμαχίες τους.

Στη συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, «αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι πολιτικές επαφές των δύο χωρών, καθώς και η εμπορική και οικονομική τους συνεργασία (...) Εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ναυτιλίας, της εμπορίας αγροτικών προϊόντων, της βιομηχανίας τροφίμων και της φαρμακευτικής βιομηχανίας».

Ετοιμάζονται για μπίζνες

Κατά πληροφορίες, ελληνικά κεφάλαια σχεδιάζουν να ενεργοποιηθούν στο Ιράν στον κλάδο των κατασκευών και στον τομέα της ενέργειας, ενώ επιχειρήσεις στον τουρισμό και τις μεταφορές αναζητούν νέους διαύλους επικερδούς συνεργασίας. Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, τέλος, επιθυμούν να αυξήσουν τις εκεί εξαγωγές τους.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος: «Σε διμερές επίπεδο, έχουμε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε την οικονομική μας συνεργασία επί διάφορων ζητημάτων. Και η παρούσα συνάντηση ήταν η πολιτική προϋπόθεση για ορισμένες νέες πρωτοβουλίες, σε διεπιχειρησιακό επίπεδο (business-to-business), πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Η τελευταία αναφορά αφορά στις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, στο όνομα της αποτροπής ανάπτυξης του πυρηνικού του προγράμματος.

Εξ ου και στις συνομιλίες, οι Ιρανοί αξιωματούχοι και ο Ευ. Βενιζέλος εστίασαν επίσης στην επίτευξη της λεγόμενης Ενδιάμεσης Συμφωνίας για τα πυρηνικά της Τεχεράνης που αφήνει περιθώρια για συνέχιση των συνομιλιών, επίλυση του ζητήματος και άρση των κυρώσεων, από την οποία σχεδιάζουν να επωφεληθούν ελληνικά μονοπώλια.

Σε ανάλογο πλαίσιο κινήθηκαν οι συναντήσεις του Βενιζέλου με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ρουχανί και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Σοφών και πρώην πρόεδρο της χώρας, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, με τους οποίους επίσης συζήτησε ζητήματα «διμερών, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων». Είδε επίσης το γενικό γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί.