Λαϊκά ορατόρια στο Ηρώδειο
Τρίτη 15 Μάη 2001

«Αξιον Εστί» σε διεύθυνση Μ. Θεοδωράκη
Ο λόγος δυο μεγάλων ποιητών, του Αγγελου Σικελιανού και του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένος από τον Μίκη Θεοδωράκη και παρουσιασμένος από νέους και παλαιότερους ερμηνευτές, θα πλημμυρίσει την ερχόμενη Δευτέρα (21/5) το Ηρώδειο (9μμ). Η συναυλία θ' ανοίξει με το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Αγγ. Σικελιανού με σολίστ τον Γιάννη Κότσιρα, την Ιωάννα Φόρτη (είχε τραγουδήσει το ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην όπερα του Μ. Θεοδωράκη «Ηλέκτρα») και τον Ανδρέα Κουλουμπή υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση του Μ. Θεοδωράκη το «Αξιον Εστί» του Οδ. Ελύτη από τους Γιάννη Κότσιρα (λαϊκός τραγουδιστής), Ανδρέα Κουλουμπή (βαρύτονος), Γιάννη Φέρτη (αφηγητής) και Τάσο Διακογιώργη (σαντούρι). Μαζί τους θα συμπράξουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ, η Ανδρική Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας, η Χορωδία Λυκείου Ελληνίδων, η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Εκφράζοντας την ευχή ο καιρός αυτή τη φορά να είναι καλός και να πραγματοποιηθεί η συναυλία, που πέρσι αναβλήθηκε δυο φορές (μία λόγω του τραγικού ναυαγίου του «Σαμίνα» και μία εξαιτίας του βροχερού καιρού), ο Μ. Θεοδωράκης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου είπε πως πρόκειται για «έργα δυο μεγάλων ποιητών, που είναι μεν διαφορετικοί, αλλά έχουν το ίδιο μεγαλείο έκφρασης». Αναφερόμενος στην παρουσίαση του «Αξιον Εστί» από τον Γιάννη Κότσιρα, ο συνθέτης είπε ότι η δυσκολία του είναι αυτή της σύγκρισης με τους προηγούμενους ερμηνευτές του έργου (Γρ. Μπιθικώτσης, Γ. Νταλάρας, Μ. Μητσιάς, Μ. Φραγκούλης). «Είναι ο πέμπτος λαϊκός τραγουδιστής, που θα το ερμηνεύσει και πιστεύω ότι θα είναι στο ύψος των περιστάσεων και θα έχει άψογη παρουσία», είπε. «Το γεγονός ότι το έργο τραγουδιέται από νέους κορυφαίους ερμηνευτές», ανέφερε ο Μ. Θεοδωράκης, «είναι καλό γιατί έχουν νέο κοινό. Ποτέ η νέα γενιά δε θ' ακούσει τα έργα αυτά με τα αυτιά που είχαμε τότε, γιατί είχαμε άλλες εμπειρίες, ήταν διαφορετική εποχή. Η Ελλάδα έβγαινε από το γύψο του εμφυλίου και υπήρχε μια αναγεννητική τάση. Δημιουργήθηκε ένα νέο είδος τραγουδιού βασισμένο σε στέρεα ποίηση». Αναφερόμενος στη σημερινή μουσική παραγωγή είπε ότι υπάρχουν «στερεότυπα, μονοκαλλιέργεια», επισημαίνοντας το Φεστιβάλ Γιουροβίζιον, όπου «όλα τα κομμάτια ήταν το ίδιο, ερμηνευμένα μάλιστα στ' αγγλικά». «Θα είμαι ευτυχής», είπε, «αν τα έργα μου αυτά γίνονται αποδεκτά σιωπηλώς από ένα νέο κοινό, που τα γνωρίζει από νέους ερμηνευτές, οι οποίοι τα ανανεώνουν μέσω νέων εκτελέσεων».

«Δε θέλω να συγκριθώ με κανέναν από τους προηγούμενους ερμηνευτές» είπε ο Γ. Κότσιρας. «Δε θα μπορούσα να βάλω τον εαυτό μου να συγκριθεί. Απλά θέλω να πω τα έργα καλά. Μπορώ να τα πω καλά. Μου φτάνει ν' ακούσω από τον Μ. Θεοδωράκη ότι τα τραγούδησα καλά».

Εισιτήρια για τη συναυλία προπωλούνται στα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Σταδίου 4, τηλ. 3221.459).