4η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Βαθύτερη διείσδυση της ΕΕ και με στρατιωτικά μέσα
Τετάρτη 2 Απρίλη 2014

Η βαθύτερη διείσδυση της ΕΕ και με στρατιωτικά μέσα στην αφρικανική ήπειρο είναι το βασικό αντικείμενο της 4ης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικής, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Στόχος η εξασφάλιση πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους σε όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με ΗΠΑ, Κίνα κλπ. Εγχείρημα όπου διεκδικεί ρόλο και η ελληνική αστική τάξη, που, σημειωτέον, αναπτύσσει επιχειρηματική δράση στην Αφρική εδώ και πολλά χρόνια.

Χτες στις Βρυξέλλες έγινε η «υπουργική προπαρασκευαστική συνάντηση» της Συνόδου. Τοποθετούμενος εκεί ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, υπογράμμισε το γεγονός ότι «εννέα από τις δεκαπέντε εν ενεργεία αποστολές στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και της Πολιτικής Αμυνας (σ.σ. της ΕΕ) αφορούν αποστολές στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Μια ακόμα, στο Μάλι, αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο άμεσο μέλλον».

Την τελευταία δεκαετία, με πρόσχημα ανθρωπιστικές κρίσεις και εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν, η ΕΕ ανέπτυξε στην Αφρική συνολικά 16 αποστολές «διαχείρισης κρίσεων» (οι επτά στρατιωτικές). Υπολογίζεται ότι σήμερα πάνω από 2.300 στελέχη της ΕΕ βρίσκονται στην Αφρική σε αποστολές διατήρησης της «ασφάλειας». Παραπέρα δύο στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, σε Μάλι και Σομαλία, έχουν εκπαιδεύσει ήδη πάνω από 12.800 στρατιωτικούς.

Ιμπεριαλιστικές σφαγές στο όνομα των γενοκτονιών

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα το μεσημέρι προγραμματίζεται «μίνι» Σύνοδος για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για ανάπτυξη της επιχείρησης EUFOR RCA, στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στη χώρα, όπου επιχειρούν ήδη γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η EUFOR RCA σηματοδοτεί τη βαθύτερη διείσδυση ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην υποσαχάρια Αφρική, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα.

Στην επιχείρηση μετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση, παρέχοντας στρατιωτικό προσωπικό, υποδομές και μέσα, εξυπηρετώντας βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης. Διόλου τυχαία, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη Σύνοδο, μιλώντας χτες σε Διεθνές Συνέδριο «Για την Πρόληψη των Γενοκτονιών», πίσω από γενικόλογες αναφορές επιχείρησε να αποσιωπήσει τον ιμπεριαλιστικό δάκτυλο σε τέτοιες υποθέσεις. Εξωράισε μηχανισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων και τις επεμβάσεις τους, υπογραμμίζοντας «τη σημασία του ρόλου της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης στην πρόληψη των γενοκτονιών, ήτοι στο να καταστούν οι δράστες υπόλογοι για τα εγκλήματά τους». Ανάμεσα στα τέτοια «παραδείγματα» που παρέθεσε ήταν το ποινικό δικαστήριο, που στήθηκε από ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ, για την πρώην Γιουγκοσλαβία, δικαιολογώντας ουσιαστικά την αιματηρή επέμβαση και τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη γειτονική μας χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, στρώνοντας χαλί στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αφρική, χαρακτήρισε το Συνέδριο για τις γενοκτονίες «ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς οι συμμετέχοντες μπορούν να μελετήσουν νέα περιπτώσεις ανά τον κόσμο, όπου εμφανίζονται τάσεις γενοκτονίας, όπως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πρέπει να αποδείξουμε στους λαούς σε αυτές τις χώρες ότι η δήλωση "ποτέ ξανά" δεν αποτελεί κενό γράμμα», τόνισε, αναπαράγοντας προσχήματα για αποστολή και δράση εκεί ευρωενωσιακών στρατευμάτων.