Απεργία σήμερα σε Δημοτικά - Νηπιαγωγεία

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στην αξιολόγηση

Παρασκευή 4 Απρίλη 2014

Απεργούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που μαζί με τους συναδέλφους τους καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.

Αιχμή των κινητοποιήσεων είναι η αντίθεση στην αξιολόγηση την οποία η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προωθήσει, παρά την εκφρασμένη σε μεγάλο ποσοστό αντίθεση των εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, οι απεργοί εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συγκεντρώνονται και διαδηλώνουν σήμερα Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας όπου γίνεται ένα ακόμα σεμινάριο επιμόρφωσης στελεχών εκπαίδευσης πάνω στην αξιολόγηση. Στις 2 το μεσημέρι συγκέντρωση στο υπουργείο προγραμματίζουν και οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για όλο το τριήμερο που διαρκεί το σεμινάριο. Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση απευθύνουν η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και η ΑΔΕΔΥ.

Επόμενος απεργιακός σταθμός και για τους εκπαιδευτικούς είναι η πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη.

Σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει την αξιολόγηση σαν μέσο βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης επιδόθηκε χτες ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα πρότυπα σχολεία, ο υπουργός ισχυρίστηκε ψευδώς ότι την αξιολόγηση την αποζητά η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και απέδωσε τις αντιδράσεις σε «καχυποψία» και στο ότι εδώ και 32 χρόνια δεν υπάρχει αξιολόγηση. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών ότι ασκούν τρομοκρατία λέγοντας πως η αξιολόγηση σημαίνει απολύσεις, όταν ήδη μετράμε τις πρώτες εκατοντάδες απολύσεις εκπαιδευτικών. Εξάλλου, μέσα από ένα πλέγμα μέτρων, όπως του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και του νέου μισθολογίου, φαίνεται - παρά τα όσα είπε ο υπουργός - ξεκάθαρα ότι η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε απόλυση εκπαιδευτικούς που θα κριθούν «ελλιπείς» με τα κριτήρια εκείνων που παίρνουν τις αποφάσεις και που θεωρούν καλό π.χ. τον εκπαιδευτικό που φέρνει μέσα στην τάξη τις «καινοτομίες», την ΕΕ, τους ιδιώτες μέσα από διάφορα προγράμματα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, πρόκειται να γίνουν άλλα δύο σεμινάρια επιμόρφωσης σχολικών συμβούλων, θα ακολουθήσει η επιμόρφωση των διευθυντών σχολικών μονάδων για την αξιολόγηση και, όπως δήλωσε ο Κ. Αρβανιτόπουλος, η αξιολόγηση «θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα».