ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκρυθμη η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία

Αντεγκλήσεις πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου, ΗΠΑ και Ρωσίας

Τρίτη 8 Απρίλη 2014

Από την κατάληψη του κυβερνείου στο Ντόνετσκ
Εκρυθμη είναι η κατάσταση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου φιλορώσοι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αντιδραστική ηγεσία της χώρας και ταυτόχρονα μια μερίδα τους ζητάει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αυτονομία των περιοχών αυτών. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση, τα όσα συμβαίνουν στο Ντονέτσκ, όπου διαδηλωτές οπλισμένοι και με αυτόματα όπλα έχουν καταλάβει από την Κυριακή το κτίριο της τοπικής διοίκησης και ανακήρυξαν χτες την πόλη βιομηχανικό κέντρο σε «κυρίαρχη λαϊκή δημοκρατία». Επίσης, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την περιφερειακή κυριαρχία της πριν από τις 11 Μάη. Επίσης, την Κυριακή διαδηλωτές πήραν τον έλεγχο του κτιρίου της τοπικής διοίκησης στο Χάρκοβο, αλλά τη Δευτέρα έπειτα από διαπραγματεύσεις το παρέδωσαν. Επιτόπου, μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Στην πόλη Λουγκάνσκ, επίσης, φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα των υπηρεσιών Ασφαλείας, αντιμετωπίζοντας τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και απαίτησαν την απελευθέρωση φιλορώσων που συνελήφθησαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Πάντως, στις διαδηλώσεις, που γίνονται στην ανατολή, απλός κόσμος δηλώνει στα ΜΜΕ ότι δε θέλει το ΝΑΤΟ στη χώρα του, όπως προκρίνει η πραξικοπηματική κυβέρνηση στο Κίεβο, ενώ δίπλα στις βασιλικές σημαίες της Ρωσίας υπάρχουν και οι σοβιετικές σημαίες και σύμβολα.

Επίσης, την Κυριακή ένας δημοσιογράφος, που ανήκε στο φασιστικό «Δεξιό Τομέα» και είχε απαχθεί, βρέθηκε νεκρός περίπου 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιέβου. Ακόμα, τα ουκρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι νεκρός από πυρά Ρώσου στρατιώτη έπεσε την Κυριακή στην πόλη Νοβοφιοντόροβκα ένας Ουκρανός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Κριμαία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας. Το περιστατικό όμως εμφανίζεται ως συμπλοκή, από την πλευρά της Ρωσίας.

Για σχέδιο διαμελισμού μιλάει ο Γιάτσενιουκ

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός της νέας εξουσίας της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας», μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Τα επεισόδια αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, εντάσσονται σε σχέδιο που έχει ως στόχο ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, να τα διασχίσουν και να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», κατέληξε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, μιας και η κρατική τηλεόραση έδειχνε τη συνεδρίαση αυτή.

Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ανακηρυγμένος πρόεδρος, ματαίωσε την επίσκεψη σήμερα στη Λιθουανία, προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου. Ο Τουρτσίνοφ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας.

ΝΑΤΟ: Δε βλέπουμε ουσιαστική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων

Το NATO, από την πλευρά του, σημείωσε χτες ότι δεν έχει διαπιστώσει σημαντικές αλλαγές στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σημείωσε επίσης χτες: «Αν η Ρωσία κινηθεί στην ανατολική Ουκρανία είτε ανοικτά είτε κρυφά, θα ήταν μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση. Καλούμε τον Πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν κάθε προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και εφιστούμε την προσοχή κατά μιας περαιτέρω στρατιωτικής επέμβασης». Είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «να εφαρμόσουν νέες κυρώσεις εναντίον της ρωσικής οικονομίας».

Απάντηση της Ρωσίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας με ομιλία του χτες στη ρωσική υπηρεσία Ασφαλείας FSB αναφέρθηκε στην παρέμβαση των Δυτικών στην Ουκρανία. Είπε με έμφαση: «Η ρωσική νομοθεσία συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν οι ΜΚΟ να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους με ελεύθερο και διαφανή τρόπο. Δε θα επιτρέψουμε ποτέ να χρησιμοποιηθούν για καταστροφικούς σκοπούς, όπως συνέβη στην Ουκρανία». Και συνέχισε: «Δομές νεοναζί, εθνικιστών και μαχητών, που έγιναν η κύρια δύναμη κρούσης του αντισυνταγματικού πραξικοπήματος, χρηματοδοτήθηκαν ευρέως από το εξωτερικό μέσω ΜΚΟ». Βέβαια, οι αιτιάσεις του Πούτιν γίνονται από την σκοπιά των συμφερόντων του ρωσικού κεφαλαίου στον ανταγωνισμό του με αυτά των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών, ΗΠΑ, Γερμανίας κ.λπ.

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης την FSB, να μη μειώσει την προσοχή της για επιθέσεις μαχητών μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και να ενισχύσει την επαγρύπνησή της στην Αρκτική και στο νότο για την πρόληψη επιθέσεων στη Ρωσία. Επίσης, δήλωσε ότι το 2013 αποκαλύφθηκαν 46 στελέχη που εργάζονταν για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, όπως και 258 πράκτορες.