Νέος αντίπαλος για το Deep Fritz...

Ακόμα μια ήττα του Γκάρι Κασπάροβ στη Ζυρίχη από τον συμπατριώτη του Βλ. Κράμνικ

Κυριακή 20 Μάη 2001

Ακόμα μια ήττα του Κασπάροβ από τον Βλαντ. Κράμνικ!
Μετά τον Κασπάροβ, οι πολυεθνικές εταιρίες κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, στρέφονται σε νέο αντίπαλο για τη... διαφήμιση των προϊόντων τους. Συγκεκριμένα, η βρετανική εταιρία «Braingames» διοργανώνει νέο ματς «ανθρώπου ενάντια μηχανής» με αντιπάλους τον Ρώσο GM Βλαντιμίρ Κράμνικ και τον τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικό υπολογιστή Deep Fritz, που όπως τονίζουν οι διοργανωτές είναι πρόγραμμα εμπορίου και δεν έχει κατασκευαστεί ειδικά για το συγκεκριμένο ματς που θα διεξαχθεί στα μέσα του Οκτώβρη στο Μπαχρέιν.

Η συμφωνία της κυβέρνησης του Μπαχρέιν ήδη έχει υπογραφεί με την παραπάνω εταιρία και μόνο το έπαθλο του αγώνα φτάνει το ένα εκατομμύριο δολάρια!

Ο αριθμός των παρτίδων, ο χρόνος σκέψης και γενικά οι όροι διεξαγωγής του ματς θα ανακοινωθούν αργότερα.

* Στο ισχυρό Διεθνές Τουρνουά «Μπλάιντ» που έγινε για τα εβδομηκοστά γενέθλια του Βίκτωρ Κορτσνόι στη Ζυρίχη, νικητές αναδείχτηκαν οι Βλ. Κράμνικ και Γκάρι Κασπάροβ. Στον τελικό για την ανάδειξη του νικητή, οι δύο Ρώσοι Γκραντ - Μάστερς έπαιξαν ματς δύο παρτίδων (βλέπε «γωνιά της παρτίδας»), το οποίο κέρδισε ο Κράμνικ 1,5 - 0.5.

Πρόκειται για το δεύτερο ματς που χάνει ο Κασπάροβ από τον Κράμνικ μετά το αυτοονομαζόμενο «Παγκόσμιο Πρωτάθλημα» του Λονδίνου, που βέβαια καμία σχέση δεν είχε με αυτό της FIDE, όπου μετά από τα «Ζονάλ» των 5 ηπείρων διεξάγεται με συμμετοχή 100 κορυφαίων νέο Παγκόσμιο με σύστημα νοκ-άουτ και στον τελικό οι δύο φιναλίστ αγωνίζονται για τον τίτλο. Παγκόσμιος Πρωταθλητής είναι σήμερα ο Ινδός CM Βισβανάθαν Ανάντ (ΕΛΟ 2790).

Στα 70 χρόνια του και αγωνίζεται με ισχυρούς GM ο πρώην Σοβιετικός GM Βίκτωρ Κορτσνόι!
* Στους αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Α` Εθνική προκρίθηκαν οι ομάδες ΠΑΣ Προσωπικού ΔΕΗ και ΟΦΣ Καβάλας που πήραν 1η και 2η θέση στους αγώνες επιλογής Β. Ελλάδας. Η ΔΕΗ πήρε 9 β. και 27,5 πόντους, ενώ η Καβάλα πήρε 9 β. και 26 πόντους. Ακολούθησαν, Παναθλητικός με 6 β. και 23 π., ΣΟ Πτολεμαίος με 4 β. και 17 π. κ.ά.

* Στα πλαίσια της «Μικρής Ολυμπιάδας» του Δήμου Τριανδρίας έγιναν αγώνες σκακιού με τη συμμετοχή 33 μαθητών από τα 4 Δημοτικά Σχολεία.

Νικητές ήταν: Στην ομαδική κατάταξη. Πρώτο αναδείχτηκε το 1ο ΔΣ με 10 β., δεύτερο το 3ο ΔΣ με 10 β. (έχασε στο μπαράζ), τρίτο το 4ο ΔΣ με 8 β.

Στο ατομικό, νικητές ήταν: Κοσμάς Στάμος, 4 β., Ορέστης Τσανγκ 4 β., Κώστας Βέτσος 3,5 β., Τάσος Τσερέλης 3 β., Γιώργος Κασάμπαλης 3 βαθμούς.