Κρίνονται τα πάντα

Περιοδεία στελεχών του ΠΑΜΕ στο «Ιντερκοντινένταλ»

Τετάρτη 16 Μάη 2001

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και της ΓΣΕΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, η ανεργία σε μεγάλες ηλικίες και τα σχέδια κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών, ήταν κάποια από τα ζητήματα για τα οποία εξέφρασαν τη μεγάλη τους ανησυχία οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» στα στελέχη του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκο και Α. Αβραμίδη. Οι τελευταίοι παραβρέθηκαν και μίλησαν στη γενική συνέλευσή τους χτες το μεσημέρι, στην οποία αποφάσισαν την καθολική τους συμμετοχή στην αυριανή πανεργατική απεργία.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ μιλώντας στους εργαζόμενους, τους κάλεσαν να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση, με τη μαζική και καθολική συμμετοχή τους στην απεργία αλλά και στο συλλαλητήριο, ότι δε θα επιτρέψουν τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πρώτος το λόγο στη συνέλευση πήρε ο Α. Αβραμίδης, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση καθώς, όπως σημείωσε, μπορεί η κυβέρνηση κάτω από την πίεση να ανακοίνωσε ότι παίρνει τα μέτρα πίσω, αλλά η πολιτική που ακολουθεί αποδεικνύει ότι θα δοκιμάσει να τα επαναφέρει. «Η συμμετοχή όλων στο συλλαλητήριο θα αναγκάσει την κυβέρνηση να σβήσει τα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να αναφερθεί στη συνέχεια στα 12 σημεία που έχει καταθέσει το ΠΑΜΕ, τα οποία, όπως είπε, περιλαμβάνουν την ασφάλιση αλλά και την Υγεία και η αποδοχή τους οδηγεί σε δημόσια καθολική ασφάλιση για όλους.

Στο περιεχόμενο της απεργίας αλλά και στην ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων αναφέρθηκε ο Γ. Μαυρίκος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην απεργία πρέπει να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε, γιατί σ' αυτές τις κινητοποιήσεις κρίνονται τα πάντα». Μιλώντας συγκεκριμένα για το περιεχόμενο, σημείωσε ότι πρέπει να απαιτηθεί να μην υπάρχει σύνταξη κάτω από 220.000 δραχμές και να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Πολιτικό και όχι οικονομικό χαρακτήρισε το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, για να σημειώσει ότι αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να βρει πόρους από: Την επιστροφή των κλεμμένων, τα δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους εργαζόμενους, το σταμάτημα της πολιτικής λιτότητας και των εισφορο-ρυθμίσεων αλλά και την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων.

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν οι εργαζόμενοι με ερωτήσεις στον Γ. Μαυρίκο για τους αλλοδαπούς, για τους άνεργους μεγάλης ηλικίας αλλά και τις προτάσεις της ΓΣΕΕ. «Το θέμα είναι πολιτικό. Η λύση είναι να έχουν τα ίδια ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα», σημείωσε ο συνδικαλιστής για τους ανασφάλιστους αλλοδαπούς, ενώ για τους μεγάλους σε ηλικία άνεργους τόνισε ότι δεν πρέπει να απολύεται κανένας εργαζόμενος πέντε χρόνια πριν τη σύνταξη. Οσον αφορά στις προτάσεις της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι βρίσκονται πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες.