ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Πάραταση στις ελπίδες για «αιώνιους»
Τετάρτη 23 Απρίλη 2014

Icon

Ακόμα μια ευκαιρία να διατηρηθούν στο κυνήγι της πρόκρισης έχουν στα σημερινά παιχνίδια Ολυμπιακός και ΠΑΟ κόντρα σε Ρεαλ και ΤΣΣΚΑ
Παράταση στις ελπίδες τους για πρόκριση στο φάιναλ φορ της φετινής Ευρωλίγκα, που θα γίνει στο Μιλάνο, έδωσαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αφού εμφανιζόμενοι βελτιωμένοι προς το καλύτερο επικράτησαν της Ρεάλ Μαδρίτης στο ΣΕΦ με 78-76 και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ με 65-59, αντίστοιχα, στα τρίτα παιχνίδια της σειράς των προημιτελικών. Ετσι μείωσαν το σκορ στις νίκες σε 2-1 και πλέον ποντάρουν στην ισοφάριση στα τέταρτα παιχνίδια για να ισοφαρίσουν σε 2-2. Τα παιχνίδια θα γίνουν σήμερα στις ίδιες έδρες, με τον Παναθηναϊκό να ανοίγει πρώτος το χορό (19.30 ΔΤ) και τον Ολυμπιακό να ακολουθεί (21.45 Νova). Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ισοπαλίας θα χρειαστεί 5ο παιχνίδι και οι αγώνες επιστρέφουν σε Μαδρίτη και Μόσχα, καθώς οι αντίπαλοι των αιωνίων έχουν το πλεονέκτημα έδρας.

Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός, μετά τις δυο αποτυχίες στη Μαδρίτη (ήττες με 88-71 και 82-77), εμφανίστηκε σαφώς πιο διαβασμένος και, έστω και αν έκανε τα εύκολα δύσκολα, στο τέλος έφτασε στην επιτυχία, που τον διατηρεί ζωντανό στο κυνήγι της πρόκρισης. Η βελτίωση στις βολές (στοιχείο που του έλειψε φανερά στο δεύτερο αγώνα), η καλή παρουσία στις μάχες της ρακέτας (κυρίως από μέση απόσταση), με τον Ντάνσον να κυριαρχεί (21π), αλλά και ο χαρακτήρας που έδειξαν οι ερυθρόλευκοι στα τελευταία κρίσιμα λεπτά ήταν τα βασικά στοιχεία της νίκης. Για τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Γιώργο Μπαρτζώκα, η νίκη δίνει αυτό που χρειαζόταν η ομάδα ώστε να αποκτήσει την ψυχολογία που έπρεπε μετά τις ήττες της Μαδρίτη, κάτι που θα αποτελέσει, όπως είπε, σημαντικό όπλο για σήμερα.

Την πλέον κρίσιμη στιγμή για φέτος διάλεξε ο Παναθηναϊκός για να ξαναθυμηθεί το καλό του πρόσωπο και να επιβληθεί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, βάζοντας και τέλος σε ένα αρνητικό σερί τα τελευταία χρόνια απέναντι στη ρωσική ομάδα με την οποία είχε 7 συνεχόμενες ήττες (απ' το 2010). Η πολύ καλή άμυνα, καθώς και το πάθος για τη νίκη και η ψυχραιμία που επέδειξαν οι πράσινοι στην πίεση της ΤΣΣΚΑ στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν τα όπλα του Παναθηναϊκού για τη νίκη. Οι γηπεδούχοι είχαν τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού (20-11, 41-35, 51-47), ενώ όταν η ρωσική ομάδα ανέκαμψε και πέρασε μπροστά στο σκορ (58-59), εκμεταλλευόμενη ένα επιθετικό «μπλακ άουτ» του Τριφυλλιού, η υψηλή απόδοση στα αμυντικά καθήκοντα (με μπροστάρη τον Φώτση) κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό. Καλύτεροι για τους νικητές οι Λάσμε (13π) και Ράιτ (10π).

Την τρίτη πράξη τους θα παίξουν, στο Τελ Αβιβ, Μακάμπι και Αρμάνι Μιλάνο, με την ισραηλινή ομάδα να προηγείται 2-1 νίκες (έχει κάνει και το...μπρέικ στην Ιταλία) και να είναι μια ανάσα από την πρόκριση στο φάιναλ φορ και να αφήσει εκτός την οικοδέσποινα.