ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
«Φωτιά» οι τιμές
Πέμπτη 17 Μάη 2001

Φωτιά... στις τσέπες των καταναλωτών ανάβουν οι νέες αυξήσεις που ισχύουν από σήμερα στις τιμές των υγρών καυσίμων και σε συνέχεια των προηγούμενων των τελευταίων μηνών, που έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη. Από σήμερα επιβάλλεται νέα αύξηση στην τιμή της βενζίνης σούπερ 5,5 δρχ. το λίτρο, στην τιμή της αμόλυβδης 5,6 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης κατά 1,8 δρχ. το λίτρο.

Με βάση τις νέες αυξήσεις, οι τιμές των βενζινών από την αρχή του χρόνου έχουν αυξηθεί περίπου 60 δρχ. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς τιμές και η ισοτιμία του δολαρίου, παράμετροι στις οποίες αποδίδονται επισήμως οι αναπροσαρμογές των τιμών, όπως τονίζουν και παράγοντες της αγοράς, δε δικαιολογούν τις αυξήσεις του τελευταίου διαστήματος, αφού είναι ακόμα και χαμηλότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι οι ανατιμήσεις οφείλονται σε κερδοσκοπικές κινήσεις των πολυεθνικών του πετρελαίου, απέναντι στα οποία σιωπά και η ελληνική κυβέρνηση.

Με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων οφείλεται στις διεθνείς τιμές και στην πτώση του ευρώ απέναντι στο δολάριο. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των τιμών και παρέπεμψε στα περσινά πυροσβεστικού χαρακτήρα «μέτρα», όταν η κυβέρνηση συμφώνησε με τα διυλιστήρια και τις εταιρίες να απορροφήσουν ένα μικρό μέρος των αυξήσεων για ένα διάστημα. Το θέμα των τιμών αναμένεται να συζητηθεί σε σύσκεψη στις αρχές της επόμενης βδομάδας υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διυλιστηρίων, των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων.

Πάντως, μέχρι σήμερα, που η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος για τις συνεχόμενες αυξήσεις στα καύσιμα, οι τσέπες των καταναλωτών επιβαρύνονται κανονικότατα, αυξάνοντας τα υπερκέρδη των πολυεθνικών. Στη λιανική η τιμή της βενζίνης σούπερ ξεπερνάει και τις 315 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης τις 300 δρχ. Στην Αττική κατά μέσο όρο η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 300 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 290 δρχ. Στο μεταξύ, οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι, εφόσον συνεχιστεί αυτή η πορεία στις τιμές των καυσίμων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι τιμές των βενζινών θα επιβαρυνθούν με ακόμη 30 δρχ. το λίτρο.

Με επιστολή της στον υπουργό Ανάπτυξης, η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι οι αυξήσεις αυτές έχουν σοβαρές συνέπειες και για τις επιχειρήσεις και ζητά μέτρα για τη μείωση του κόστους των καυσίμων με τη μείωση του ειδικού φόρου, απαλλαγή του ειδικού φόρου από ΦΠΑ κλπ.