«Χαλασοχώρηδες» στη Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 25 Απρίλη 2014

Με τους «Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αρχίζουν, σήμερα, στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9), οι «Θεατρικές Συναντήσεις», το εαρινό θεατρικό φεστιβάλ που οργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς. Η παράσταση θα παιχτεί και αύριο, Σάββατο 26 Απρίλη.

Το έργο εκτυλίσσεται σ' ένα μικρό νησί, παραμονές εκλογών. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική πολιτική σάτιρα, πιστή στο λόγο και το πνεύμα του μεγάλου συγγραφέα. Το 1892 (ένα χρόνο πριν την πτώχευση του '93) δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολις» το διήγημα αυτό. Ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους, παρουσιάζοντας με κωμικό τρόπο την αναστάτωση και τον εκφυλισμό της τοπικής κοινωνίας τις μέρες των εκλογών.

Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Λυδίας Κοντογιώργη, η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου, η επιμέλεια κίνησης της Μαργαρίτας Τρίκκα. Παίζουν: Ελισαίος Βλάχος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ροζαμάλια Κυρίου, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Σούλης.

Οι «Χαλασοχώρηδες» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την άνοιξη του 2012, στην Αθήνα. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίστηκαν και κατά την επόμενη θεατρική περίοδο, ενώ φέτος παρουσιάστηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά. Τηλεφωνικές κρατήσεις: πρωί 11 - 2: τηλ. 2310.860.708 & 2310.458.591, απόγευμα 6 - 9: τηλ. 2310.458.591.