ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Απειλείται ελεύθερος χώρος 22 στρεμμάτων

Εχει χαρακτηριστεί από το 1987 ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και αθλοπαιδιών, αλλά η ολιγωρία του Δήμου Αθήνας αφήνει δρόμο για σχέδια «αξιοποίησης». Η ΔΕΗ έχει προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας αποχαρακτηρισμό

Πέμπτη 17 Μάη 2001

Η επίμαχη έκταση. Αριστερά από τα δύο γήπεδα, είναι τα τμήματα που ανήκουν σε ιδιώτες και δεξιά (οι αποθήκες), το τμήμα που ανήκει στη ΔΕΗ
Στην «καρδιά» της πρωτεύουσας - μόλις δύο χιλιόμετρα από το Σύνταγμα - ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση ελεύθερους χώρους, έκτασης 22 στρεμμάτων, κινδυνεύει να χαθεί. Πρόκειται για το χώρο που περικλείεται από τις οδούς Λαγουμιτζή, Ευρυδάμαντος, Χελντράιχ, Ντελακρουά στο Νέο Κόσμο, που οι κάτοικοι εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούν για κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, που δε θα δώσει απλά μια ανάσα ζωής στους εκεί κατοίκους - είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος στην περιοχή - αλλά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως υπερτοπικός κοινόχρηστος χώρος για όλη την πρωτεύουσα. Ωστόσο, κυβέρνηση και Δήμος Αθήνας προωθούν στην πράξη, με τη στάση και πολιτική τους, την οικοπεδοποίησή του. Η ΔΕΗ, που έχει στην ιδιοκτησία της μέρος του χώρου, θέλει να χτίσει κτίριο γραφείων, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν κάνει τίποτα για να εμποδίσει αυτήν την εξέλιξη και ο Δήμος δεν προχωρά σε διαδικασίες κατοχύρωσης ολόκληρης της έκτασης, δίνοντας περαιτέρω «τροφή» στα σχέδια για τσιμεντοποίηση.

Η έκταση αυτή ανήκει στην Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (6,2 στρέμματα), στη ΔΕΗ (5,2 στρέμματα), στον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (1 στρέμμα) και σε ιδιώτες. Από το 1987, ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας τη χαρακτήρισε ως «κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών». Ζήτησε, μάλιστα, να παραχωρηθεί στο Δήμο η έκταση που ανήκει στο Δημόσιο, όπως και έγινε. Εκτός όμως από τα λίγα έργα που έχουν γίνει για την αξιοποίηση του τμήματος αυτού, δεν έχει γίνει τίποτα για την υπόλοιπη έκταση των περίπου 16 στρεμμάτων.

Ετσι, η ΔΕΗ σχεδιάζει να χτίσει «δύο μεγαθήρια» - όπως λένε οι κάτοικοι - στο χώρο που της ανήκει και ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της έκτασης. Γι' αυτό και προσέφυγε το Δεκέμβρη του 1997 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να αποχαρακτηριστεί ο χώρος. Η προσφυγή πρόκειται να συζητηθεί στις αρχές του Ιούνη. Το ενδεχόμενο του αποχαρακτηρισμού θα ανοίξει το δρόμο για την «αξιοποίηση» των 16 στρεμμάτων από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες και θα χαθεί έτσι η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα ζωής για την πολύπαθη πρωτεύουσα.

«Εχουμε ανάγκη από το πράσινο»

«Οταν σε μια περιοχή (σ.σ.: στο Νέο Κόσμο) κατασκευάζονται δύο σταθμοί του Μετρό (στάσεις ΦΙΞ και Ν. Κόσμος), τότε το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η ζήτηση για κατοικία και το κυκλοφοριακό να εντείνεται συνεχώς. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο είναι αναγκαίο ο μοναδικός ελεύθερος χώρος να γίνει πράσινο. Είναι απαραίτητο για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των Αθηναίων γενικότερα, και τα 22 στρέμματα της Λαγουμιτζή να γίνουν πράσινο». Τα παραπάνω δήλωσε στο «Ρ» ο Ν. Ματζότσος, διαμερισματικός σύμβουλος 2ου Διαμερίσματος Αθηναίων, αναδεικνύοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει πράσινο στην περιοχή.

Οι κάτοικοι, από την άλλη, μας λένε ότι ακόμη και τα όσα έχει κάνει ο δήμος δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Ο Γιάννης Καραντώνης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, μας λέει: «Χρειάζεται πλήρης αποκατάσταση της περιοχής, που ήδη διαθέτει ο δήμος. Πρέπει, επιτέλους, ο δήμος να τηρεί τις υποσχέσεις του. Ο ίδιος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αρτ. Αναπλιώτης μας είπε ότι στις 30 Μάρτη το πάρκο θα είναι έτοιμο. Ακόμη περιμένουμε».