Σοβαρά ερωτήματα για τον τραγικό χαμό ενός παιδιού
Τρίτη 29 Απρίλη 2014

Eurokinissi

«Αόρατο» φαίνεται πως ήταν για τη διοίκηση του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης το λούνα παρκ στο οποίο την περασμένη Κυριακή σκοτώθηκε ένας 13χρονος και τραυματίστηκε σοβαρά η 9χρονη αδελφή του.

Το τραγικό συμβάν έγινε όταν ξαφνικό μπουρίνι σήκωσε φουσκωτό κύλινδρο μέσα στον οποίο βρίσκονταν τα δύο αδέλφια, με αποτέλεσμα να ξεφύγει από τη φουσκωτή πισίνα και να αρχίσει να χτυπά δεξιά κι αριστερά σε άλλα αντικείμενα του λούνα παρκ. Ο 13χρονος έχασε τη ζωή του, ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο, ενώ οι γιατροί εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με την κατάσταση της υγείας του 9χρονου κοριτσιού. Η μικρή φέρει θλάση στον πνεύμονα, δεν είναι διασωληνωμένη και επικοινωνεί με το περιβάλλον. Η 9χρονη νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».

Ο Θ. Λιάππης, δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού - Αργυρούπολης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δήλωσε: «Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα στο Ελληνικό και ευχές για ταχεία ανάρρωση στην αδερφή του. Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν. Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις σε χώρους και υποδομές όπου τα παιδιά θα μπορούν να ψυχαγωγούνται με ασφάλεια και δωρεάν».

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο δήμος προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες του μιλώντας μόνο για την απόφαση εκμίσθωσης του χώρου από το Δημοτικό Συμβούλιο - που και αυτή εξάλλου είχε λήξει - και «εξαφανίζοντας» την έλλειψη ελέγχου από μεριάς του. Επιπλέον, το τραγικό συμβάν αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε δημόσιους και δωρεάν χώρους για παιδιά, με αποτέλεσμα η ψυχαγωγία και η διασκέδασή τους να εμπορευματοποιούνται.

Από την ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης προκύπτει ότι η εταιρεία που είχε μισθώσει το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου στο Ελληνικό, δεν είχε καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στο χώρο, ενώ δεν είχε εκδοθεί σχετική άδεια από το δήμο. Η διοίκηση του δήμου, αποφεύγοντας τις ευθύνες της από την έλλειψη ελέγχου της λειτουργίας του λούνα παρκ, αναφέρεται μόνο στην περσινή ομόφωνη απόφαση του ΔΣ που είχε εγκρίνει την παραχώρηση του χώρου.

Η Αντιπεριφέρεια Νότιου Τομέα Αθήνας σε δελτίο Τύπου αναφέρει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της δεν κλήθηκαν από το Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης για να συμμετάσχουν στο Α/βάθμιο Συμβούλιο που χορηγεί σχετική άδεια. Αναλυτικότερα, άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας για συναφείς εγκαταστάσεις εκδίδεται από το δήμο, ο οποίος συγκαλεί το Α/βάθμιο Συμβούλιο Επιθεώρησης Κινηματοθεάτρων για γνωμοδότηση. Η Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα Αθήνας συμμετέχει με εκπροσώπους της από τη Δ/νση Ανάπτυξης και τη Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής στο εν λόγω Συμβούλιο, στο οποίο επίσης συμμετέχουν με εκπροσώπους τους η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, η Πολεοδομία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος και ο δήμος, που ορίζει πρόεδρο και γραμματέα από στελέχη του. Το Συμβούλιο γνωμοδοτεί και καταθέτει τα πρακτικά του στο δήμο, ο οποίος αποφασίζει για την αδειοδότηση.

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του ενοικιαστή εξοπλισμού του λούνα παρκ και των δύο υπαλλήλων του. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να ανατεθεί η δικογραφία σε τακτικό ανακριτή. Και οι τρεις κατηγορούμενοι αναμένεται να λάβουν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Εξω από το γραφείο του εισαγγελέα όπου οδηγήθηκαν ο εντολέας του και άλλοι δύο υπάλληλοι του λούνα παρκ, ο δικηγόρος τους ισχυρίστηκε ότι στο χώρο εφαρμόζονταν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο κανονισμός απαγορεύει ρητά τη λειτουργία του επίμαχου παιχνιδιού, όταν ο αέρας ξεπερνά τα 9 μποφόρ, «κάτι που δεν συνέβαινε χθες».

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ένας όγκος 80 κιλών θα μπορούσε να σηκωθεί με μία ριπή ανέμου. Δεν έχει συμβεί ποτέ ατύχημα εδώ και 17 χρόνια, που ο πελάτης μου ασχολείται με αυτήν τη δουλειά», πρόσθεσε ο δικηγόρος. Τέλος, επισήμανε πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε γίνει έλεγχος της πίεσης του αέρα και ήταν δεμένο όπως έπρεπε, «αλλά το σκοινί έσπασε και η μπάλα σηκώθηκε οκτώ μέτρα στον αέρα».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από καταθέσεις μαρτύρων στην Αστυνομία, προκύπτει πως δεν ήταν δεμένο το σκοινί της κυλινδρικής «μπάλας» στο έδαφος, ούτε υπήρχε προστατευτικό δίχτυ.