ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φόβοι για πάνω από 2.500 νεκρούς

Οι έρευνες σταμάτησαν το Σάββατο, καθώς η περιοχή θεωρήθηκε απροσπέλαστη για τα σωστικά μέσα

Τρίτη 6 Μάη 2014

Κουβέρτες και ψωμί είναι τα μέσα για να επιβιώσουν οι «τυχεροί» που δε θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και βράχους
ΦΕΪΖΑΜΠΑΝΤ.--

Φόβοι για πάνω από 2.500 νεκρούς εκφράζονται στο Αφγανιστάν, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε την Παρασκευή στη βόρεια επαρχία Μπαντακχσάν. Εκτός από τους 2.000 ανθρώπους που εκτιμάται ότι βρίσκονταν στα σπίτια τους (μέρα αργίας για τους Μουσουλμάνους) όταν τόνοι λάσπης και βράχων καταπλάκωσαν τουλάχιστον 300 σπίτια, ακόμα 600 άνθρωποι που έσπευσαν να βοηθήσουν για τον εντοπισμό επιζώντων χτυπήθηκαν από νέο «κύμα» κατολίσθησης...

Μέχρι χτες, αναφέρονταν ότι 250 πτώματα είχαν ανασυρθεί και αναγνωριστεί, αλλά οι έρευνες σταμάτησαν το Σάββατο, μεταξύ άλλων και γιατί η περιοχή θεωρήθηκε απροσπέλαστη για τα μέσα διάσωσης λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Ωστόσο, οι ελλείψεις σε σωστικά μέσα ήταν τέτοιες που ανάγκασαν πολλούς να σκάβουν με τα χέρια τους για να βρουν τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ τραγικές είναι οι συνθήκες για όσους «γλίτωσαν» καθώς σε ένα μεγάλο μέρος τους δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ούτε το καρβέλι ψωμί, την κουβέρτα ή την τέντα που μοίραζαν διάφορες ΜΚΟ, υποκαθιστώντας το ρόλο των σχεδόν ανύπαρκτων δημόσιων υπηρεσιών. Η κυβέρνηση κήρυξε την περασμένη Κυριακή πανεθνική μέρα πένθους και δέχτηκε τα συλλυπητήρια διαφόρων ηγετών και κρατών (ΗΠΑ, Κίνα) που δήλωσαν πρόθυμες να βοηθήσουν στην επιχείρηση διάσωσης.

Από την κατολίσθηση, 700 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ ακόμα 4.000 άνθρωποι από όλη τη γύρω περιοχή επίσης ξεσπιτώθηκαν από το φόβο για νέα κατολίσθηση αλλά και τις πλημμύρες που συνεχίζονται.

Η επαρχία Μπαντακχσάν θεωρείται μία από τις φτωχότερες του Αφγανιστάν. Ο λαός της, όπως και σε όλη τη χώρα, στερείται ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες, αν και η πατρίδα του έχει φυσικούς πόρους που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν ευημερία και να τον θωρακίσουν από φυσικές καταστροφές. Στον αντίποδα, βρίσκεται στο στόχαστρο των πολυεθνικών που - ειδικά μετά την «ειρηνευτική αποστολή» που εξαπολύθηκε το 2001 - μπουκάρουν μαζικά για να εκμεταλλευτούν τον πλούτο της, τα αναρίθμητα νεανικά φτηνά εργατικά χέρια και τη σημαντική γεωστρατηγική της θέση.