Σήμερα ψηφίζουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές
Τετάρτη 7 Μάη 2014

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι φοιτητές και σπουδαστές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε περίπου 250 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Ψηφίζουν για να εκλέξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων και τους αντιπροσώπους τους για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια που, ωστόσο, έχουν να γίνουν εδώ και είκοσι χρόνια.

Στην πλειοψηφία των Συλλόγων «κατεβαίνουν» τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο, όπου συμμετέχουν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής ΚΣ από τις σημερινές εκλογές θα σημάνει και την ενίσχυση της πάλης για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, για τα δικαιώματα των φοιτητών στις σπουδές τους (δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα), η πάλη για επιστημονική μόρφωση υψηλού επιπέδου και για πτυχία που θα αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, θα δυναμώσει η κοινή πάλη των φοιτητών με τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους στη ζωή, θα ενισχυθεί η προσπάθεια για συλλόγους ζωντανούς, αγωνιστικούς, που πρωταγωνιστές τους θα είναι οι ίδιοι οι φοιτητές.

Θυμίζουμε ότι πέρσι, η Πανσπουδαστική ΚΣ είχε λάβει στα πανεπιστήμια 11.202 ψήφους και ποσοστό 15,77%, σημειώνοντας αύξηση κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Η ΔΑΠ είχε διατηρήσει τις ψήφους της στα ίδια επίπεδα λαμβάνοντας 38,62%, η ΠΑΣΠ είχε φτάσει στο 17,49% χάνοντας περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από πρόπερσι, η ΕΑΑΚ πήρε 12,49% και η ΑΡΕΝ πήρε 6,45%.


Phasma

Στα ΤΕΙ η Πανσπουδαστική ΚΣ είχε λάβει πέρσι 4.755 ψήφους και ποσοστό 18,4%, σημειώνοντας αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων από πρόπερσι και πλησιάζοντας πολύ την ΠΑΣΠ, η οποία έχασε εννιά ποσοστιαίες μονάδες από πρόπερσι, αλλά παρέμεινε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 19,97%. Η ΔΑΠ είχε συγκεντρώσει πέρσι ποσοστό 46,72%, η ΕΑΑΚ 3,97% και η ΑΡΕΝ 2,07%.

Η διαδικασία που ακολουθείται στην ψηφοφορία είναι πάνω - κάτω η ίδια τα τελευταία χρόνια: Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 - 8 π.μ. (ανάλογα το σύλλογο) και κλείνουν αντίστοιχα στις 7 - 8 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη των συλλόγων και ψηφίζουν με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων έχει η Εφορευτική Επιτροπή που ορίζεται σε κάθε σύλλογο, στην οποία πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις. Στις εκλογές ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται στα έγκυρα.

Απόψε το βράδυ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα στο portal του ΚΚΕ (www.902.gr), ενώ η ροή των αποτελεσμάτων από τους Συλλόγους μόλις τελειώνει η καταμέτρηση θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (http://www.spoudastes.gr), σε ειδικό σύνδεσμο (link) για τις εκλογές.