ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρόταση για κοινό υποψήφιο αντιπολίτευσης και από τον Μπαχτσελί

Επαφές τουρκικών και κινεζικών μονοπωλίων για κοιτάσματα λιγνίτη

Πέμπτη 8 Μάη 2014

Από την καταστολή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη το Μάρτη, στην κηδεία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που υπέκυψε μετά από πολλούς μήνες ύστερα από χτύπημα στο κεφάλι από δακρυγόνο της αστυνομίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Μετά από την πρόταση για κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, αντίστοιχη διατύπωσε και ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, όπως δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θα επιδιώξει συναντήσεις όχι μόνο με το CHP, αλλά και με το εθνικιστικό κόμμα BBP και το ισλαμιστικό κόμμα Saadet.

O Μπαχτσελί δήλωσε ότι «αν δεν είναι αρκετό, θα πάω επίσης και σε ομάδες όπως οι Αλεβίτες, εκείνους που μπορούν να συμβάλουν. Δε θα αφήσω καμιά πόρτα ξεκλείδωτη... Αν υπάρχει κάποιος του οποίου ο υποψήφιος είναι πιο αρεστός θα το λάβουμε υπόψιν μας και θα προσφέρουμε τη στήριξή μας». Διευκρίνισε ότι, κατά τη γνώμη του, ο υποψήφιος για την προεδρία θα πρέπει να είναι «εθνικιστής», «συντηρητικός», να «έχει ηθικές αξίες», να είναι «κοσμικός» και «δημοκράτης».

Η πρόταση Μπαχτσελί είναι ενδεικτική των διεργασιών που συνεχίζονται ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου και ενώ όλα δείχνουν ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται στο πλαίσιο ανταγωνισμών δυνάμεων εντός αλλά και εκτός της χώρας. Πλευρές αυτής της αντιπαράθεσης αναδείχτηκαν και με τις αποκαλύψεις που «ξέσπασαν» και συνεχίζονται από τις 17 Δεκέμβρη, ενώ ως μέρος του προεκλογικού σκηνικού αναμένεται να αξιοποιηθούν και οι δίκες 255 διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των περσινών κινητοποιήσεων στην Κωνσταντινούπολη και άλλες χώρες. Οι δίκες ξεκίνησαν προχτές, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες όπως για παραβίαση του δικαιώματος σε διαδηλώσεις, τραυματισμούς αστυνομικών κτλ. ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε ποινές μέχρι και 12 χρόνια κάθειρξη.

Πάντως, χτες, η αρμόδια επιτροπή δήλωσε ότι οι οριστικές υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές θα ανακοινωθούν στις 11 Ιούλη. Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 10 Αυγούστου και ο δεύτερος στις 24, αν χρειαστεί. Θυμίζουμε ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί απευθείας από τους πολίτες.

Επαφές για επενδύσεις

Στο φόντο της προεκλογικής περιόδου, εντείνονται και οι διεργασίες για την εξασφάλιση συμμαχιών που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της τουρκικής πλουτοκρατίας, αναβαθμίζοντας και τη θέση της. Ετσι, όπως έγινε γνωστό, η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να δώσει μεγάλο δάνειο με ευνοϊκούς όρους και επιτόκιο στην Αλβανία. Τη σχετική συμφωνία θα υπογράψει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Μάη στα Τίρανα, όπου θα φτάσει συνοδευόμενος και από ομάδα επιχειρηματιών.

Την ίδια στιγμή, η «σύσφιξη» των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας - Κίνας επιβεβαιώνεται και από σχέδιο που εξετάζουν Αγκυρα και Πεκίνο για την «αξιοποίηση» των ορυχείων και της μονάδας παραγωγής λιγνίτη στην περιοχή Αφσίν - Ελμπιστάν, όπου συγκεντρώνεται το 40% των κοιτασμάτων λιγνίτη όλης της Τουρκίας. Το Γενάρη του 2013, η Αγκυρα είχε υπογράψει σχετική συμφωνία με την Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Αμπού Ντάμπι (TAQA). Τον περασμένο Αύγουστο, η TAQA δήλωσε πως η επένδυση θα καθυστερήσει και έτσι πλέον η Τουρκία ξεκίνησε σχετικές «επαφές» με την Κίνα, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.