ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
Στο επίκεντρο ενός διαφορετικού δελτίου καιρού
Κυριακή 20 Μάη 2001

Το διαστημόπλοιο IMAGE απεικονίζεται εδώ πάνω από ένα νέφος ιόντων υψηλής ταχύτητας που περιβάλλει τη Γη. Η μορφή του νέφους δημιουργήθηκε με βάση τα δεδομένα από τα όργανα του διαστημοπλοίου, που στέλνουν παλμούς ραδιοκυμάτων από δύο αξονικές κεραίες μήκους 10 μέτρων και τέσσερις ακτινικές μήκους 250 μέτρων. Αν και η διάμετρος του διαστημοπλοίου είναι μόλις 2,25 μέτρα, οι κεραίες κάνουν τον IMAGE έναν από τους μεγαλύτερους αισθητήρες που εκτοξεύτηκαν ποτέ στο Διάστημα
Η γήινη μαγνητόσφαιρα είναι ταυτόχρονα μια ασπίδα προστασίας, αλλά και μια ζώνη κινδύνου. Το ισχυρό της μαγνητικό πεδίο προστατεύει τη ζωή στον πλανήτη από την εισερχόμενη ραδιενεργό ακτινοβολία που αλλιώς θα ήταν θανατηφόρος. Αλλά το πεδίο δεν είναι αρκετά δυνατό, ώστε να προφυλάσσει και από τα πιο ισχυρά ηλιακά ωστικά κύματα. Οπως η ζώνη των ανεμοστρόβιλων, ή η ζώνη των τροπικών κυκλώνων, η μαγνητόσφαιρα είναι μια περιοχή απότομων καταιγίδων. Γι' αυτό, όλες οι διαστημικές υπηρεσίες του κόσμου έχουν εκτοξεύσει αρκετούς δορυφόρους που καταγράφουν το διαστημικό «καιρό».

Κατά τη διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων, φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από τον ήλιο, βομβαρδίζουν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης. Οι ριπές σωματιδίων μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις όπως:


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»