Μειωμένοι μέχρι και 40% οι μισθοί στον Σκαραμαγκά

Ολοκληρώνεται την Παρασκευή η υπογραφή των ατομικών Συμβάσεων για την επανέναρξη της κατασκευής των υποβρυχίων

Τετάρτη 14 Μάη 2014

Τμήμα των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου, όπου κάθε εργασία έχει σταματήσει εδώ και ένα χρόνο
Ατομικές συμβάσεις για την επανέναρξη των εργασιών κατασκευής των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπογράφουν αυτές τις μέρες και μέχρι την Παρασκευή οι εργαζόμενοι, που έχουν να δουν μισθό από τις 18 Απρίλη 2012! Οι συμβάσεις είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Πολεμικού Ναυτικού με τις πολυεθνικές-ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων για την ολοκλήρωση των τεσσάρων υποβρυχίων («ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και «ΩΚΕΑΝΟΣ»).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ατομικές συμβάσεις προβλέπουν μισθούς από 850 ευρώ και οι μειώσεις κυμαίνονται από 30% έως 40% σε σχέση με τις αμοιβές που είχε κάθε εργαζόμενος πριν ξεκινήσει το καθεστώς της «εκ περιτροπής» εργασίας στα Ναυπηγεία. Η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό έχει διάρκεια το πολύ δυο χρόνια, όσο υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει η κατασκευή των υποβρυχίων και δεν «ακουμπάει» καθόλου το θέμα με τα χρωστούμενα που οφείλουν στους εργαζόμενους οι Αραβες και οι Γερμανοί που συμπράττουν στα Ναυπηγεία.

Εννοείται ότι μετά την ολοκλήρωση των υποβρυχίων καμιά θέση εργασίας δεν είναι διασφαλισμένη. Με βάση τη συμφωνία που έκανε το υπουργείο Αμυνας, η παραλαβή των υποβρυχίων αποσυνδέθηκε από το υπόλοιπο κομμάτι που αφορά τη λειτουργία και το μέλλον του Σκαραμαγκά. Την ευθύνη για την ολοκλήρωση και παραλαβή των υποβρυχίων ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό, με το ποσό των 75,5 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, που προβλέπονταν γι' αυτόν το σκοπό. Ωστόσο, το έργο θα αναλάβει η γερμανική «HDW», πρώην ιδιοκτήτρια του ναυπηγείου και μέλος του γερμανικού ομίλου «Thyssen Krupp», που μαζί με τον αραβικό μονοπωλιακό όμιλο «ADM» έχουν αγοράσει το ναυπηγείο!